Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Norsk dansbandsgudstjänst uppmanar till glädje och till att ta fram det bästa i varandra

En kvinna som sjunger, en man som spelar keyboard, två körsångare och en elgitarrist står på en scen med ett stort vitt kors i bakgrunden.
Bildtext På dansbandsfestivalen i Sel i Norge hölls en gudstjänst som sänds i Yle 1 den 17.9.
Bild: NRK

Föreställ dig en dansfestival med flera tusen deltagare. Lägg till konserter och underhållning av flera kända artister. Och så kryddar du ännu med att det mitt i allt detta firas en gudstjänst.

Dansbandsmusik och gudstjänst låter kanske som en udda kombination, men det här är precis vad som händer varje sommar i Sel i Norge.

Gudstjänst under dansfestival

Varje sommar samlas musik- och dansentusiaster till festival i Sel i den vackra Gudbrandsdalen. Under fem dagar är det konserter och underhållning med kända artister. Det stora tältet rymmer flera tusen personer, och en av dagarna hålls också en gudstjänst i detta tält.

I år spelade norska public service-bolaget NRK in gudstjänsten som också kommer att sändas i Finland.

– Visst är det ju lite speciellt. Samtidigt är det något som jag själv lite drömt om att få producera någon gång. En gudstjänst där man kombinerar bekanta texter och melodier från dansbandsmusiken med gudstjänstens syfte och dramaturgi, säger Lucas Snellman, ansvarig redaktör för Svenska Yles andakter och gudstjänster.

Interiör från ett stort blått tält. I förgrunden ett publikhav och längst bort en scen med musiker och ett stort vitt kors.
Bildtext Gudstjänsten på dansbandsfestivalen i Sel i Norge firades tillsammans med en stor publik.
Bild: NRK

– Föreställ dig något liknande en sommarsöndag i en kyrka. Eller ute, i till exempel Stallörsparken i Ekenäs eller Åminne folkpark i Malax, säger Snellman.

Dansbandsgudstjänsten från Norge är en del av ett nordiskt samarbete mellan public service-bolagen. Som programansvarig ser Snellman det som viktigt att erbjuda publiken en mångfald av gudstjänster.

– Det går att fira gudstjänst på så många olika sätt. Med tanke på att vi har levande dansbandskultur och att många finlandssvenskar trivs på dansgolvet passar den här gudstjänsten oss riktigt bra.

Biskop predikar och dansband ackompanjerar

I gudstjänsten från dansfestivalen i Sel predikar biskop emeritus Tor Singsaas.

– I gudstjänsten predikar Singsaas om ansikten, Guds ansikte och våra ansikten. Våra ansikten vittnar ju om våra liv. Vi kan tänka på ögonen och blickarna. De klara, varma och vidsynta men också de trötta, kalla och hårda. I en del ansikten syns rynkor, i andra smilgropar. Ansikten vittnar om levda liv, säger Snellman med hänvisning till gudstjänstens predikan.

Singsaas, som var biskop i Nidaros stift 2008-2017, framhåller att en av Guds mest dyrbara tankar om oss människor är att vi skulle göra en annan människa vacker.

– Du ska göra en annan människa vacker! För ingen upplevelse i livet är så stark som när vi möter en människa som hämtar fram det allra bästa i oss.

En präst klädd i vit kåpa med grönt band runt nacken. Prästen står vid en mikrofon på en scen.
Bildtext Biskop emeritus Tor Singsaas predikar under dansbandsgudstjänsten.
Bild: NRK

Singsaas vidrör också motsatsen. Upplevelsen av en människa som hämtar fram avigsidan i oss. Som får oss att känna oss små, rädda och fyllda av fruktan och skam. Singsaas gör en parallell till de människor som mötte Jesus.

– Tänker vi på dem som mötte Jesus så blev de vackra då han såg på dem. På samma sätt blir vi vackra då Jesus ser på oss. Jesus är Guds ansikte. När vi möter Jesus ansikte får vi vara som vi är. Han ser oss sådana vi är. Han vänder sitt ansikte till oss, välsignar oss och ger oss frid.

Norges nya dansbandsdrottning står för musiken

För musiken i gudstjänsten svarar den norska sångerskan Anne Nørdsti och hennes band. Anne Nørdsti slog igenom 2004 som soloartist och har lanserat flera album.

Anne sjunger dansbandslåtar med influenser av country, och hon har betecknats som Norges nya dansbandsdrottning. Hon har sjungit duett med Lasse Stefanz och musikaliskt brukar hon jämföras med svenska sångerskor som Kikki Danielsson och Lotta Engberg.

En kvinna i svart klänning sjunger i en mikrofon. En man i svarta kläder spelar trummor.
Bildtext Anne Nørdsti är en av Norges populäraste dansbandsmusiker.
Bild: NRK

Gudstjänsten leds av prosten Birgitte Bentzrød och pastor Paul Skuland.

– Vi hoppas att gudstjänsten ska bli en stund där vi ska få glädja oss tillsammans med andra. Inte ensam utan tillsammans, hälsar Bentzrød i välkomstorden.

Prästkollegan Paul Skuland ber för dansfestivalen och alla som kommit till den.

– Vi ber om välsignelse och att gudstjänsten ska få vara en lovprisning av den treenige Guden så att den ger tro, hopp och kärlek.

Dansfestivalen är det största evenemanget i sitt slag i Norge. Dansfestivalens slagord är ”Råte løyle”, som är ett dialektalt uttryck för ”Mycket roligt/trevligt”.

På söndag 17.9 sänds gudstjänsten i finska TV 1. Gudstjänsten kan ses med svensk text både i tv och på Arenan. Söndagen den 24 september kan man också lyssna till gudstjänsten i Yle Vega.

I dansbandsgudstjänsten ingår följande sånger:

  • Lykke til. Text och melodi: Anne Nørdsti

  • Jeg tenner et lys. Text och melodi: Trond Ihle, Maron Sandvik och Erland Kjeldsen

  • Fagert er landet. Text: Anders Hovden. Melodi: Melchior Vulpius.

  • Jesus, du som fyller alt i alle. Text och melodi: Aage Samuelsen

  • Rekk meg din hånd. Text: Göte Strandsjö och Bjørn Skjennum. Melodi: Trad.

  • Du er min kvinne, du er min mann. Text: Erland Kjeldsen. Melodi: Anne Nørdsti

  • Deg være ære. Text: Edmond Budry och Arne Fjelberg. Melodi: Georg Fr. Händel

  • I’ll fly away/Will the circle be unbroken. Text och melodi: Ada R. Habershon, Albert E. Brumley, Hank Williams, Charles H. Gabriel och Fred Rose.

Mer om ämnet på Yle Arenan