Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora avbräcket för en av favoriterna i hockeyligan – Leo Komarov hälsar att operationen gick bra

Uppdaterad 11.09.2023 20:28.
Spelare i ishockeyrink.
Bildtext Det är beräknat att Leo Komarov är borta cirka fyra månader.
Bild: Janne Isaksson / Yle

Leo Komarov skrev på för ishockeylaget Helsingfors IFK tidigare i somras. Men under en träningsmatch skadade sig den tidigare NHL-spelaren som nu behöver opereras och kommer vara borta en längre tid.

MuIK-fostrade Leo Komarov skrev på för Helsingfors IFK efter fjolårets äventyr i Sverige och Luleå. Komarov har spelat fjorton säsonger i NHL och KHL under karriären.

I en träningsmatch mot FM-ligalaget HPK åkte Komarov på en skada, en skada som han nu behöver opereras för. Skadan beräknas hålla Komarov borta cirka fyra månader.

”En mycket olycklig situation för Leo. Detta är sportens baksida och skador är alltid ett resultat av slumpen. Känner jag ”Leksa” rätt så kommer han säkert tillbaka till rinken starkare och full av energi nästa år”, säger HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen i klubbens pressmeddelande.

Hur påverkas HIFK?

Yle Urheilus hockeyexpert Topi Nättinen tror att Komarovs skada kan ha störst inverkan på det mentala planet i laget.

– Det kan bli ett riktigt hårt slag. Sami Lepistö var redan tvungen att avsluta sin karriär. Han ersattes förstås av Petteri Lindbohm, men nu är det en annan stor spelare som är borta under en längre tid. Hur det kommer att hanteras inom laget och klubbledningen är den största frågan enligt min mening, säger Nättinen.

Nättinen tycker att HIFK ändå är en av favoriterna till att vinna FM-ligan trots Komarovs skada.

– Om han återvänder till laget under den ordinarie säsongen kommer han att ha tid att hjälpa laget. Resan kan bli lite svårare utan Komarov, men HIFK:s chanser att vinna ligan kommer inte att bara vara upp till honom.

Laget är färdigbyggt

Något nyförvärv är det inte tal om, utan HIFK:s lagbygge är klart. Från Helsingforsklubben lånas dessutom centern Kasper Lundell ut till konkurrenten HPK.

”Laget är byggt så att om någon blir skadad så öppnar det upp möjligheter för andra spelare. Vi vill se spelarna utvecklas under säsongen, vilket driver hela laget framåt”, säger Tobias Salmelainen.

Hur skadan påverkar Leo Komarovs fortsatta karriär är fortfarande oklart, men Topi Nättinen tror att Komarov kommer att komma tillbaka, bara han själv vill.

– En skada i den åldern kan störa honom även i fortsättningen trots att han borde vara återställd. Med det säger jag inte att han kommer att sluta på grund av den, men tanken kan smyga sig in i bakhuvudet på honom.

– För det andra verkar Komarov vara den typ av vinnare som ger allt på planen. Han lämnar ingenting oavslutat. Det kan hända att han visar hela världen att ingenting kan stoppa honom.

Ishockeysäsongen börjar för HIFK:s del på fredag den 15 september när laget möter fjolårsmästarna Tappara i Tammerfors.

”Operationen gick bra”

Under måndagskvällen lade Komarov upp ett inlägg på Instagram, där han berättar att operationen gick bra och tackar sin läkare. Komarov tillägger att han har fått spela länge utan skador, men att det väl var det hans tur. Nu är det rehabilitering som gäller.

Artikeln uppdaterad kl. 20.28 med Komarovs Instagraminlägg om att operationen gick bra.

Diskussion om artikeln