Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HFD: Raseborg gjorde rätt då staden betalade kilometerersättning för skolskjutsar

Skoltaxi
Bildtext Raseborgs stads betalade kilometerersättningar i stället för att ordna skolskjuts.
Bild: YLE/Maria Helsing

Raseborg gjorde inget fel då staden betalade kilometerersättningar för skoltransport till vårdnadshavare i Öby. Det har högsta förvaltningsdomstolen slagit fast.

Det är frågan om en långkörare som sedan år 2018 har behandlats i flera olika instanser.

Vårdnadshavarna hade yrkat på att staden också skulle betala ersättningar för den tidsförlust skjutsandet har orsakat och för att en utomstående person hade hjälpt till.

Staden och förvaltningsdomstolen ansåg tidigare att kommunen kan välja att ersätta skolskjutsen med ett understöd till vårdnadshavarna även om vårdnadshavarna inte hade möjlighet eller var beredda att själva sköta skolresorna.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) konstaterar att det inte finns något stöd i lagstiftningen för att kommunen alltid måste betala ersättning för tidsförlust. HFD anser att understödet som har betalats är tillräckligt stort särskilt eftersom det har betalats separata kilometerersättningar för syskonen trots att de till en stor del har kunnat samåka.

Högsta förvaltningsdomstolen ändrade inte beslutet från förvaltningsdomstolen. Vårdnadshavarna får inte heller någon ersättning för sina rättegångskostnader i högsta förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen gav sitt avgörande på måndagen (11.9).