Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svinpesten i Sverige oroar här i Finland – kan bli förödande för grisnäringen

Uppdaterad 11.09.2023 18:52.
Vindsvin i naturen omgiven av träd. Det finns kvistar och gula eller bruna löv på marken.
Bildtext Vildsvinsstammen i Sverige är betydligt större än den i Finland, vilket gör att spridningsrisken också är större i vårt grannland.
Bild: Tobias Schwarz / AFP

Utbrottet av afrikansk svinpest i Sverige ökar risken för spridning till Finland mer än tidigare, konstaterar Livsmedelsverket.

Totalt tretton fall av den smittsamma och dödliga afrikanska svinpesten har nu konstaterats i mellersta Sverige, och oron är nu stor för att det kan sprida sig även till Finland, inte minst bland dem som sysslar med svinuppfödning.

På måndagen berättade myndigheterna att ytterligare sex döda vildsvin med konstaterad svinpest hade hittats.

– Nu är ju läget oroväckande, säger Tomas Långgård, grisproducent och ordförande för Österbottens svenska producentförbund ÖSB. Vi har ju haft det runt oss redan tidigare. Nu när det kommit ett utbrott i Sverige är ju risken ännu större än tidigare. Vi har ju jättemycket trafik och turism, också en del jaktturism, mellan Finland och Sverige.

I Finland finns för närvarande cirka 2 500 vildsvin. Än så länge har inga fall någonsin konstaterats i Finland, även om varningar har utfärdats med jämna mellanrum, som exempelvis 2014 då sjukdomen spred sig till de baltiska länderna. Fall nära finska gränsen i Ryssland har också tidigare rapporterats.

Porträtt av man i medelåldern som står framför en grön ärtåker.
Bildtext Tomas Långgård är bekymrad över läget, även om han tror att de finska grisgårdarna inte är de som kan drabbas av sjukdomen i första hand.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Att det nu hittat till Sverige som har en vildsvinsstam på cirka 150 000 individer gör att risken för spridning även hit ökar. Man är framförallt oroad för att det även ska drabba tamsvin, vilken kan vara ett hårt slag för grisnäringen i Finland.

– Det skulle troligtvis försvåra export av svinkött, säger Kiviruusu, och förorsaka ganska massiva åtgärder, vi skulle vara tvungna att avliva svin på gårdar dit infektionen har spritt sig. Om man har svin är det viktigt att anmäla genast om man misstänker infektion.

Tomas Långgård säger att det skulle vara förödande om sjukdomen kom till Finland, även om man på producenthåll satsat stort på biosäkerhet på gårdarna.

– Jag bedömer att sannolikheten för att vi skulle få in det på en grisgård är mindre än att vi får smittan på vildsvin. Men redan det skulle vara ganska förödande för näringen.

Svinpest – vad är det och behöver du vara orolig? - Spela upp på Arenan

Undvik jaktresor, och rengör allt ordentligt

Afrikansk svinpest, förorsakad av det så kallade ASF-viruset, är en dödlig, viral blödarfebersjukdom som drabbar vildsvin, tamsvin och minisvin, och det finns i nuläget inget effektivt vaccin eller läkemedel mot sjukdomen. Sjukdomen är inte farlig för andra djur eller människor men de kan sprida den vidare.

Sirpa Kiviruusu, enhetschef vid Livsmedelsverket manar därför till försiktighet

– Det är möjligt att vilda svin kommer över gränserna och sprider infektionen, men oftast är det människan som tar den med sig när den sprider sig till ett nytt område, säger Kiviruusu. Det kan vara exempelvis kött, matrester eller utrustning som jägare använder.

I Sverige har man satt in restriktioner i kommunerna Fagersta och Norberg där kadaver påträffats, och bland annat skogsbruk, svampplockning och jakt kommer att vara förbjudet tillsvidare.

Livsmedelsverket i Finland avråder från jaktresor utomlands just nu.

– Vi rekommenderar inte att man jagar i områden där infektionen finns, säger Kiviruusu, men om man gör det är det viktigt att man rengör och desinficerar skor och kläder och annan utrustning som använts.

Artikeln uppdaterades kl. 18.52 med att ytterligare sex döda vildsvin påträffats.