Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppståndelse i Ryssland när EU förbjöd ryska bilar inom sina gränser – handlar om ny tolkning av restriktioner

En ryskregistrerad bil bakom en nerfälld bom vid gränsstationen i Nuijamaa.
Bildtext Måndagen har varit lugnare än vanligt vid gränsstationerna i Nuijamaa och Imatra. Arkivfoto.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

I Ryssland sprids rykten om att ryskregistrerade fordon beslagtas vid gränsen, men Finland följer fortfarande de tidigare instruktionerna i väntan på uppdaterade riktlinjer.

På fredagen beslöt EU-kommissionen att begränsa körandet med ryska bilar inom EU-området. Enligt den här nya tolkningen av restriktionerna mot Ryssland ska ryssar inte ens få röra sig med en ryskregistrerad bil under turistresor inom EU-området.

I praktiken påverkar beslutet inte Tullens verksamhet i Finland än så länge. Tills vidare fortsätter man att följa den tidigare tolkningen av restriktionerna. För tillfället utvärderar Tullen och Utrikesministeriet hur den här nya tolkningsrekommendationen påverkar Finland.

För tillfället behöver en rysk medborgare ha en familjemedlem som antingen är stadigvarande bosatt i Finland eller finsk medborgare för att få komma till Finland. Exempelvis ryska familjemedlemmar till medborgare i andra EU-länder får också komma till Finland.

Ryska medborgare som får resa till Finland

Familjemedlemmar till finska medborgare och till utlänningar som är stadigvarande bosatta i Finland.

Familjemedlemmar till medborgare i EU:s medlemsstater, i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller i Schweiz.

Personer med arbetsvisum

Personer som utför arbetsuppgifter inom transport- och logistikbranschen.

Personer på affärsresa.

Studerande.

Personer som kommer till Finland för att få vård.

Personer som äger en bostad eller fastighet i Finland.

Diplomatisk personal.

Personer med övriga nödvändiga skäl.

Källa: Gränsbevakningsväsendet

Uppståndelse i Ryssland

När den ryska nyhetsbyrån RBC i helgen gick ut med nyheten att ryskregistrerade bilar inte får komma till EU-länder slog den ner som en bomb. RBC hävdar att de fått en utredning av Europeiska kommissionen. Sedan dess har utredningen spridit sig som en löpeld i ryska medier och den ryska ambassaden i Helsingfors varnade till och med för riskerna.

– Vi rekommenderar att ryska medborgare avhåller sig från att resa till Finland med bilar som har ryska registerplåtar, skrev diplomaterna på Telegram.

I Ryssland sprids rykten om att ryskregistrerade fordon som korsar gränsen kommer att beslagtas.

Det ryska utrikesministeriets informatör Marija Zaharova kallar EU-kommissionens förklaringar för ”rasism”.

– Enligt mig är det här bara rasism. Det handlar inte om restriktionspolitik, citerar den ryska nyhetsbyrån TASS ur Zaharovas svar på måndagen.

Lugn måndag vid gränsstationerna

Vid gränsstationerna i Nuijamaa och Imatra har det varit lugnare än vanligt under måndagen medan trafiken sett ut som vanligt vid Vaalimaas gränsstation. Enligt biträdande kommendör Jukka Lukkari vid Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion påverkas antalet gränsövergångar inte enbart av eventuella rykten utan också av att semestersäsongen är slut.

– Tills vidare fortsätter vi som tidigare. Vi inväntar officiella anvisningar och information om hur Finlands riktlinjer ser ut i den här frågan, säger Niirala gränsstations chef Eetu Multanen.

Det här är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Venäjällä nousi haloo, kun EU kielsi venäläisten autot alueellaan – näin kielto näkyy nyt Suomen itärajalla. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.