Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lagkamratens stöd efter vurpan i VM misstolkades och blev ett mem – nu ryter hon till om nätkulturen: ”Det finns mycket falskt där”

Här snubblar Bol bort stafettguldet - Spela upp på Arenan

Lieke Klaver ville stå vid sin väns sida efter VM-fadäsen – bilder som på sociala medier tolkades som illvilja. Det gör mig ganska arg, säger Femke Bol.

Det såg ut att bli en thrilleraktig kamp om guldet – men ankaretappen på 4 x 400 meter mixed slutade i ett bokstavligt magplask för Nederländerna.

Femke Bol gav sitt allt för att hålla USA bakom sig, men tappade balansen, stafettpinnen och medaljen.

Efteråt mötte hon den samlade presskåren – med lagkamraten Lieke Klaver vid sin sida. På sociala medier spred sig videobilder på duon där Klavers blick antogs vara ilsken.

Sanningen är den raka motsatsen.

– Jag stod vid hennes sida för att se till att hon inte skulle behöva möta media ensam. Om ni ser videon får ni gärna säga till att det inte är sant att jag skulle ha varit arg på henne, sa Klaver på Instagram redan under VM.

”Hon stannade för min skull”

Femke Bol röt också till om memen i en intervju för Citius Mag i Budapest.

– Det gör mig lite arg. Jag sa åt resten av laget att de kan sticka, att jag sköter resten av intervjuerna. Men hon valde att stanna för min skull, sa Bol.

Norska NRK träffade Klaver i samband med Diamond League-deltävlingen i Bryssel och frågade henne om uppståndelsen. Och Klaver har några väl valda ord om den rådande internetkulturen.

– Det är väldigt lätt att ladda upp något. Jag får mycket hat på nätet, men jag bryr mig inte för att, tja, det är på nätet. Det finns mycket falskt där, säger Klaver.

– Det här är bara ett exempel, tillägger hon.

Femke Bol och Lieke Klaver.
Bildtext Femke Bol och Lieke Klaver efter vurpan.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Och Femke Bol repade sig minsann. Hon vann guld både på den långa stafetten och individuellt på 400 meter häck.

– Jag hade inte vunnit guldet utan deras stöd efter det som hände. Vi är ett lag oavsett om det är VM eller inte. Så klart de var besvikna, men de stöttade mig. Frågade hur jag mår. Om jag är okej. Jag älskar dem, sa hon till Citius mag då.