Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sannfinländare om Sanna Marins avsked: ”Moralisk konkurs”

Uppdaterad 12.09.2023 14:06.
Sanna Marin i mitten av bilden omgiven av oskarpa figurer.
Bildtext Sanna Marins avsked från riksdagen väntas klubbas igenom på rutin, även om hennes agerande väcker stark kritik bland riksdagsledamöter.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flera politiker sågar Sanna Marins beslut att lämna riksdagen. Det är osannolikt, men i teorin möjligt, att någon försöker stjälpa hennes ansökan.

På tisdagen bestämmer riksdagen om tidigare statsminister Sanna Marin (SDP) får lämna sitt jobb som riksdagsledamot för att bli strategisk rådgivare vid tankesmedjan Tony Blair Institute i London.

Med över 35 000 röster var Sanna Marin landets största röstmagnet strax efter Riikka Purra. Beskedet om att hon vill lämna riksdagen har väckt kritik med anledning av den nya arbetsgivarens finansiering och kopplingar till kriget i Irak, men främst med motiveringen att hon sviker sina väljare.

Skulle hon ha blivit statsminister kan det hända att hon hade fortsatt

Harry Harkimo, Rörelse Nu

Av de riksdagsgrupper som Svenska Yle pratat med är det endast Rörelse Nu:s Harry Harkimo som säger att han vill att Marins ansökan förkastas.

– Jag godkänner inte detta förfarande. Riksdagen är ett fyraårigt uppdrag och man måste veta vad man vill när man ställer upp. Man borde ha regler som förbjuder detta, säger Harkimo.

Harkimo anser att man inte kan svika väljarnas förtroende bara för att man hittat ett bättre jobb.

– Skulle hon ha blivit statsminister kan det hända att hon hade fortsatt, men när hon inte blev det gjorde hon så här.

För att riksdagen ska rösta om Marins avsked krävs det att en ledamot gör ett motförslag som får stöd av andra ledamöter. Harkimo kan alltså inte ensam stoppa Marins avsked, men säger att han skulle rösta emot om han får chansen.

Rutinärende som kan leda till omröstning

Talmanskonferensen har gett grönt ljus för Sanna Marins avskedsbegäran. Talman Jussi Halla-aho (Sannf) anser att Marin borde ha informerat talmännen om sitt uppdrag på förhand, men tycker ändå inte att riksdagen kan avvika från praxis i det här fallet.

Svenska Yle har kontaktat riksdagsgrupperna och ingen av dem uppger att de kommer att göra ett motförslag. Det är troligt att ärendet bara klubbas igenom, trots att flera ledamöter ställer sig kritiska till att Marin lämnar riksdagen.

Den sannfinländska gruppen har inte hunnit fatta något gruppbeslut om saken, vilket enligt gruppordförande Jani Mäkelä betyder att ledamöterna fritt kan göra motförslag om de vill.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä lähikuvassa.
Bildtext Enligt Jani Mäkelä (Sannf) var Sanna Marin en polariserande politiker. Han tycker att det slutligen är i Finlands intresse att Marin lämnar riksdagen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Mäkelä oroar sig för väljarens konsumentskydd och anser att det är ett tecken på ”moralisk konkurs” att Marin lämnar riksdagen för ett välbetalt jobb hos en arbetsgivare som fått finansiering från ”skumma källor”, något som enligt honom skadar riksdagens trovärdighet.

– Det skiner igenom att Marin är besviken på att förlora statsministerposten och att ha hamnat i oppositionen, säger Mäkelä.

”Allt eller inget”

De Grönas gruppordförande Atte Harjanne tycker inte att Sanna Marins sorti kom som någon överraskning, utan anser att man kunde se en ”allt eller inget”-konstellation redan under valkampanjen.

Marins tidigare ministerkollega och partikamrat Tytti Tuppurainen (SDP) säger att Marin har förtjänat att byta riktning efter flera tunga år som statsminister.

”Marins nya uppgifter är en fin sak för Finland och framförallt för henne själv. Jag är stolt över henne. Det är till vårt lands fördel att Marins exceptionella kunnande utnyttjas brett och ger Finland internationell synlighet”, skriver Tuppurainen per e-post.

Marin vill byta jobb – men får hon? Så här går det till när en riksdagsledamot säger upp sig - Spela upp på Arenan