Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En väldigt ovanlig fågel besökte Finland under veckoslutet

Uppdaterad 12.09.2023 12:44.
En vit och grå fågel med vingarna utsträckta håller på att landa på vattenytan.
Bild: Arto Halttunen

Den större liran är mycket sällsynt i norra Europa men siktades i Birkaland i helgen. Egentligen hör den här arten hemma på södra halvklotet.

Finland fick ovanligt fågelbesök i helgen när en större lira (Ardenna gravis) siktades i Mänttä-Vilppula i Birkaland, skriver BirdLife Finland i ett pressmeddelande.

Juha Hakanen var ute med båt på sjön Ukonselkä i Mänttä-Vippula på söndagen och fotograferade en fågel med ovanligt utseende som följde hans båt. Han skickade fotot till Bird Life Finlands lokalavdelning i Birkaland för att få hjälp med att artbestämma den.

Fågeln, som visade sig vara en större lira, hade siktats på Ukonselkä redan under lördagen när den intresserat sig för siklöjorna i fiskenät.

Mycket sällsynt i norra Europa

Enligt BirdLife Finlands pressmeddelande lever fåglarna i det här släktet på oceaner och har ett väldigt särpräglat sätt att flyga. De flyger lågt, omväxlande glidflygande och med kraftiga vingslag. Den större liran är lite mindre än en gråtrut.

Den större liran häckar på södra halvklotet, vid ögruppen Tristan da Cunha i södra Atlanten och på Falklandsöarna i sydvästra Atlanten. Vid andra tider på året rör den sig över vidsträckta områden ända bort i norra Atlanten. På hösten flyger den tillbaka till häckningsområdet.

I norra Europa är arten mycket sällsynt och har aldrig setts till i Östersjön. I Norge, Sverige och Danmark har den siktats sammanlagt omkring femtio gånger. I Vänern i Sverige har större lira setts vid ett tillfälle.

Den större liran var fortfarande på plats vid Ukkoselkä på måndagsmorgonen.

Uppdaterad 12.9 kl. 12.44 med korrigerat latinskt artnamn.