Politiker om problemen med eftisverksamheten i Esbo: ”Dags att konstatera att upphandling på svenska inte fungerar”
Kritiken mot eftisverksamheten i Esbo handlar om brist på ordning och svenskakunskaper. Enligt Eva-Lena Gästrin (SFP) är lösningen att staden tar över verksamheten.
Problemen med eftisverksamheten i Esbo som Svenska Yle rapporterat om kommer inte som en överraskning för politiker. Eva-Lena Gästrin (SFP) som är ledamot i nämnden Svenska rum.
Att det råder brist på personal till eftisverksamheten, och framförallt svenskspråkig sådan, är inget nytt.
– Det gör mig jätteledsen att höra om problemen, men jag är inte förvånad. Vi hade exakt samma problem i fjol när en annan privat aktör tog över den svenskspråkiga eftisverksamheten i flera skolor i Esbo.
Gästrin berättar att precis som i fjol så har tjänsteinnehavarnas arbetstid i höst gott åt till att hjälpa aktören med att försöka anställa svensktalande personal. En uppgift som inte ska ligga på stadens bord.
– Det är svårt att hitta personal som vill jobba deltid och de tider som eftisverksamheten hålls. Jag tror inte att serviceproducenten har förstått hur svårt det är att hitta svensktalande eftispersonal.
Beslutet om att eftisverksamheten skulle övergå i privat regi var något som Gästrin kritiserade redan förra våren när beslutet klubbades igenom inom staden.
– Problemet är att vi upphandlat på svenska. Det är dags att konstatera att det inte fungerar.
Som en framtida lösning föreslår Gästrin att upphandlingen av eftisverksamheten ska slopas.
– Vi har redan fyra eftisar i Esbo som bedrivs i stadens egen regi och jag ser att det skulle vara det bästa alternativet att jobba mot, men det tar tid.
Förslaget om att staden skulle ta över eftisverksamheten ser Emma-Stina Vehmanen (Saml) som något att utreda om inga andra lösningar hittas. Även hon är ledamot i Svenska rum.
Vehmanen säger att hon hoppas att tjänsteinnehavarna kommer med en lösning så snart som möjligt.
Förslag som diskuterats är att svenskspråkiga föreningar skulle ta över verksamheten eller att man börjar leta efter nya aktörer.
– Problemet är att det till att börja med varit få privata aktörer som vart intresserade av att bedriva den svenskspråkiga eftisverksamheten.
– Nu behöver det hittas en lösning så fort som möjligt så att familjerna kan känna sig trygga och så att barnet får gå i eftis på svenska, säger Vehmanen.