Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Ryssland – träffar Putin inom de närmaste dagarna

Uppdaterad 12.09.2023 09:40.
Kim Jong-Un och Vladimir Putin svarar på frågor efter toppmötet i Vladivostok i Ryssland
Bildtext Kim och Putin träffades i Vladivostok också år 2019.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns tåg har nått Ryssland. Kim startade från Pyongyang i söndags och ska ha åkt över gränsen på tisdagsmorgonen finsk tid.

Enligt sydkoreanska militärkällor åkte Kims tåg över ryska gränsen tidigt på tisdagsmorgonen. Ryska statliga medier har också bekräftat att den nordkoreanska ledaren nått rysk mark.

Kims bepansrade privattåg väntas fortsätta mot Vladivostok, där han och hans delegation ska delta i ett ekonomiskt forum och träffa Rysslands president Vladimir Putin.

Resan till Vladivostok från gränsen beräknas ta omkring fem timmar, enligt BBC.

Statliga nordkoreanska KCNA publicerade bilder på Kims avfärd från Pyongyang. Avskedet sköttes med pompa och ståt. Bland annat ett hederskompani var på plats.

Kim Jong-Un vinkades och hans delegation vinkades av i Pyongyang, då de begav sig med sitt lyxtåg mot Vladivostok.
Bildtext Kim Jong-Un och hans delegation vinkades av i Pyongyang, då de begav sig med Kims bepansrade privattåg mot Vladivostok.
Bild: Lehtikuva

Uppgifterna om var och när Kim och Putin möts är ännu obekräftade, men enligt den sydkoreanska tv-kanalen YTN sker det på onsdag. Kreml uppgav i ett uttalande att ledarna möts ”inom de närmaste dagarna”.

I ett uttalande från Putins talesperson Dmitrij Peskov, som ryska medier citerat, ska Kim och Putin leda sina respektive delegationer vid forumet, och de möts på tumanhand ”om det behövs” och det sker kanske efter forumet. Dessutom ska Putin åtminstone stå värd för en lunch eller middag till Kims ära.

Vapenaffärer på agendan

Enligt Peskov kommer samtalen mellan Kim, Putin och deras delegationer att handla om bilaterala relationer. Precis som till vilken granne som helst vill Ryssland utveckla ”en god, ömsesidigt gynnsam relation till Nordkorea”, tillade Putin.

New York Times rapporterade redan i förra veckan, med hänvisning till amerikanska underrättelsekällor, att de båda ledarna kommer att träffas för att diskutera vapenaffärer.

Ryssland tros vilja köpa främst artillerigranater och pansarvärnsvapen av Nordkorea, eftersom Ryssland inte hinner producera all den ammunition och de vapen som anfallskriget i Ukraina kräver.

Ryssland kan erbjuda Nordkorea hårdvaluta, livsmedel och energi.

Väst oroar sig för att Ryssland också skulle erbjuda Nordkorea avancerad teknik för satelliter och atomdrivna ubåtar.

USA har varnat Nordkorea för att sälja vapen till Ryssland.

Peskov konstaterade att Ryssland och Nordkorea inte intresserar sig för de amerikanska varningarna.

Kl.08.00 kompletterades texten bl.a. med ytterligare uppgifter om Peskovs uttalanden.

Källor: AFP, Reuters, STT, BBC