Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Finländarna vill se Haavisto som president, enligt ny opinionsmätning

Uppdaterad 12.09.2023 07:19.
Pekka Haavisto den 16 augusti 2023 under evenemanget Talk Helsinki.
Bildtext Pekka Haavisto är favorit i Uutissuomalainens enkät om presidentkandidaterna.
Bild: Lehtikuva

Pekka Haavisto toppar ännu en opinionsmätning inför nästa års presidentval.

De Grönas Haavisto, som ställer upp i presidentvalet för en valmansförening, får ett stöd på 26 procent i tidningsgruppen Uutissuomalainens mätning.

Alexander Stubb (Saml) placerar sig på andra plats med ett stöd på 18 procent och Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet (obunden), kommer som trea i mätningen med 12 procent. Också Aaltola ställer upp i presidentvalet genom en valmansförening.

Pekka Haavisto stöds av 26 procent, Alexander Stubb av 18 procent och Mika Aaltola av 12 procent i en ny mätning om vem som är favoritkandidat i presidentvalet 2024.

Centerns kandidat Olli Rehn och riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) fick båda 9 procent av stödet i enkäten.

EU-kommissionären Jutta Urpilainen (SDP) och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson får 3 procent per man, och Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah 1 procent.

De som tillfrågades fick välja sin favorit bland tio personer som antingen meddelat att de ställer upp i presidentvalet eller att de överväger en kandidatur.

16 procent av de som deltog i mätningen uppgav ingen favorit.

Sammanlagt tusen finländare svarade på Uutissuomalainens undersökning, som gjordes av Tietoykkönen, i månadsskiftet augusti–september. Felmarginalen är 3,1 procent åt båda hållen.