Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina väntas bli världens största exportör av bilar i år – Expert: Europas mest populära bilar kommer vara kinesiska

Uppdaterad 15.09.2023 08:20.
En folksamling runt några bilar.
Bildtext Många stiftade bekantskap med de nya kinesiska tillverkarna på bilmässan i München i september.
Bild: Anna Szilagyi / EPA-EFE

Moody's spår att Kina i år blir världens största exportör av bilar. I Europa har i år ungefär var 35:e såld bil varit kinesisk. Man behöver inte blicka långt in i framtiden innan vi är på väg mot ett paradigmskifte.

– Jag brukade beskriva Kina som en emerging market. Det är det inte längre. Det är en av världens ledande utvecklare och tillverkare.

Emerging market kan översättas till tillväxtmarknader på svenska. Begreppet förknippas med ekonomin man hittar i fattiga länder som inte hunnit bygga upp sina industrier som man gjort i industrialiserade länder som Finland, Tyskland eller USA.

Officiellt är Kina ett utvecklingsland. Men Christer Karlsson, som är professor emeritus vid handelshögskolan CBS i Köpenhamn, tycker att vi i västvärlden har underskattat hur långt det faktiskt har hunnit inom landets fordonsindustri.

Karlsson är expert på fordonsindustrin, och jobbar för tillfället på ett projekt vid Cambridge universitetet i Storbritannien som handlar om innovationspolitik.

Där har Kina, liksom på bilmässorna som anordnats runt om i Europa i år, en stark närvaro.

– De kan nästan på dagen säga när deras ekonomi kommer att bli större än USA:s.

Globala marknader översvämmas nu av billigare kinesiska elbilar.

Ursula von der Leyen i sitt tal till EU på onsdagen
Insidan på en bil.
Interiören i en bil.
Jämförelse av två bilder: Dra rullgardinen i bilden för att se jämförelsen. Insidan på en kinesisk bil av märket BYD från år 2010 respektive 2023.
Bilder: Mark Andrews / Alamy/All Over Press (vänster), Joá Souza / Alamy/All Over Press (höger)

Från var tusende till var sjunde på sex år – nu reagerar EU

För fyra år sedan var en av 1 000 sålda bilar i Europa kinesiska. Hittills i år var en av 35 sålda bilar kinesiska.

Det framkommer i en rapport som The Guardian har tagit del av. Financial Times citerar konsultbolaget KPMG när de rapporterar att det kan röra sig om var sjunde bil inom två år.

När man ser på den internationella fordonsmarknaden spår det amerikanska kreditvärderingsbolaget Moody's att Kina kommer att bli exportör nummer ett i år. Det skulle ske i och med att den kinesiska exporten blir större än Japans, efter att ha vuxit förbi Sydkorea år 2021 och Tyskland år 2022.

Och det är inte något som sker obemärkt för den europeiska bilindustrin.

– Globala marknader översvämmas nu av billigare kinesiska elbilar. Deras pris hålls artificiellt låga genom enorma statliga subventioner, kritiserade Ursula von der Leyen i sitt tal till unionen på onsdagen.

Von der Leyen meddelade att kommissionen börjar utreda potentiella sanktioner mot Kina för att skydda EU:s bilindustri.

Karlsson: Volvo är fortfarande en skandinavisk bil

Vilka tankar dyker upp när du tänker på en ny Volvo? Idén om en skandinavisk bil är något som det svenska bolaget har ägnat merparten av 1900-talet åt att bygga upp.

Under det senaste decenniet har de nya kinesiska ägarna inte skrotat idén, utan de har tvärtom byggt vidare på den.

Enligt Karlsson är idén bakom varumärket något som hjälper Kina att sälja bilar i Europa, även om bilen är tillverkad i Kina med teknik som ägs av kinesiska ägare.

– Åtminstone tillsvidare är det så. De vill att en Volvo inte bara ska vara en Volvo rent tekniskt, det ska framstå som en bil från Skandinavien och ha den profilen.

En ny el-Volvo på utställning i München.
En ny el-Xpeng på utställning i München.
Jämförelse av två bilder: Dra rullgardinen i bilden för att se jämförelsen. Etablerad skandinavisk känsla eller ett första kinesiskt intryck? Själva känslan säger mycket om det subjektiva, men enligt Karlsson finns det en objektiv kvalitetsskillnad. Bilder från bilmässan i München, september 2023.
Bilder: IMAGO/Manfred Segerer/ All Over Press (vänster), IMAGO/Manfred Segerer/ All Over Press (höger)

Ett annat europeiskt varumärke som numera ägs av ett kinesiskt holdingbolag är det tidigare brittiska MG, som säljs till betydligt lägre priser.

Det som har sålts när MG:s, liksom Volvos aktier blev kinesiska, är inte bara tekniken.

– De köper positioneringen. De vill köpa sig in på olika varumärken så att de kan täcka marknaden på ett effektivt sätt.

Även om man hade kunnat byta loggan på huven och stoltserat med egna – kinesiska – varumärken, så är det enligt Karlsson klokt att inte göra det.

– Volvos kvalitet går tillbaka till Göteborg i Skandinavien, liksom MG har en kvalitet som går tillbaka till den engelska biltillverkningen. De är rätt så smarta och ligger kvar där dessa märken har varit positionerade.

Nya kinesiska varumärken som BYD och Chery är – även om de agerar inom samma statsstyrda ekonomi som Volvo och MG – varumärken som för tillfället organiskt letar upp sina egna platser inom marknadens segment.

Det vill säga att de potentiella köparna introduceras till helt nya idéer. Man får själv känna efter, utifrån priset, kvaliteten och så vidare, vad det är för en produkt och om den passar en.

Planekonomin spökar, extra export till Ryssland

Enligt Financial Times rapportering är en del av de stigande exportsiffrorna drivna av en groda i planekonomin.

En överkapacitet i industrin har lett till att tiotals miljoner bilar står oanvända i Kina, speciellt sådana som drivs av förbränningsmotorer.

Trafikstockning på en bred väg. I bakgrunden syns skyltar med kinesisk text.
Bildtext Trafikstockning i Wuhan på kvällen inför första maj. I Kina säljs det fler än två miljoner bilar i månaden.
Bild: imago images/VCG/ All Over Press

Orsakerna är en fallerande efterfrågan inom rikets gränser. Dels på grund av den kinesiska medelklassens försvagade köpkraft och den symptomatiska deflationen.

Dels för att det alltmer är elbilar som gäller när man köper bil i Kina.

Bilarna med förbränningsmotorer exporteras nu bland annat till Ryssland, som hittills i år tagit emot nästan en halv miljon bilar från Kina.

Bara till Europa exporterades det fler elbilar än bilar med förbränningsmotorer.
Bildtext I statistiken ingår också bilar som ägs av västerländska bolag men som tillverkas i Kina. Till exempel vissa BMW-bilar.

Finländarna föredrar fortfarande tyska bilar

Tullens statistik visar att kinesiska bilar är på frammarsch i Finland. Men siffrorna landar fortfarande långt från importvärdet från länder som Tyskland.

Sett till importvärdet är det frågan om var 53:e euro som spenderats på bilimporter från Kina det senaste året. Var tredje euro gick till Tyskland.

Kina, Tyskland, Japan och Sydkorea. Kina är längst ner, men stiger kraftigt.
Bildtext När det är goda tider och räntorna är låga köper man gärna en ny bil. Framtida toppår kanske ser de kinesiska importerna skjuta i höjden.

Men om Finland skulle följa KPMG:s prognos för den europeiska bilmarknaden så skulle kinesiska importer bli mer populära än både japanska och sydkoreanska bilar inom två år.

Och på frågan om huruvida Karlsson tror att kinesiska bilar kommer att bli Europas populäraste bilar så är svaret ett absolut ja.

– Hela den geopolitiska situationen håller på att förändras ganska drastiskt. Europa och USA är inte vad de har varit. Inte minst vad gäller England och Sverige. Vi ser fram mot en helt annorlunda framtid än den vi har haft, säger Christer Karlsson.

Diskussion om artikeln