Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unik domstolsbehandling inleds i Israel – ytterhögerregeringen i kamp mot rättsväsendet

Uppdaterad 12.09.2023 10:55.
Demonstranter samlades framför Högsta domstolen i Jerusalem.
Bildtext Demonstranter samlades framför Högsta domstolen i Jerusalem måndagen den 11 september 2023, en dag innan Högsta domstolen skulle behandla en lag som begränsar dess egen makt.
Bild: Debbie Hill/UPI/Shutterstock/All Over Press

Israels högsta domstol har inlett en granskning av lagligheten i premiärminister Benjamin Netanyahus omstridda förändringar i rättsväsendet.

Alla 15 domare i Israels högsta domstol sköter nu för första gången i Israels historia tillsammans en utfrågning.

Utfrågningen sätter domarna i en aldrig tidigare skådad position att besluta om de ska acceptera gränser för sina egna befogenheter.

Rättsväsendets gräl med ytterhögerregeringen har skarpt splittrat Israel och fört landet nära en konstitutionell kris. Regeringens planer på att minska på Högsta domstolens makt innebär att ett viktigt skydd tas bort och att makten koncentreras till premiärminister Netanyahu och hans allierade.

Premiärminister Netanyahus koalition består av en samling ultranationalistiska och ultrareligiösa personer. De anser å sin sida att rättsväsendet som leds av högsta domstolen har för mycket makt.

Juridiska experter har varnat för en konstitutionell kris i Israel där medborgarna och landets säkerhetsstyrkor själva börjar bestämma vems order de tänker följa – parlamentets eller domstolens.

Högsta domstolen i Israel.
Bildtext Högsta domstolens president Esther Hayut och alla femton domare samlas för att behandla regeringens rättsliga reformer. Domstolens rätt att döma regeringsbeslut hävdes i juli.
Bild: EPA-EFE

Regeringen fråntar domare rätten att ingripa i ”orimliga” regeringsbeslut

Domstolsutfrågningen fokuserar nu på den första lag som antogs av parlamentet i juli. Det handlar om en åtgärd som upphäver domstolens möjlighet att slå ner på regeringsbeslut som den anser vara ”orimliga”.

Domare har tidigare kunnat använda den rättsliga standarden till att förhindra regeringsbeslut som betraktats som osunda eller korrupta.

Många har gått ut på gatan i protest mot regeringens hot mot domstolarna

Regeringens ändringar i rättsväsendet – som kritikerna beskriver som ett stort hot mot den israeliska demokratin – upprör många israeler och har fört hundratusentals människor ut på gatorna för att marschera i protest under de senaste månaderna.

Sent på måndagen trängdes tiotusentals israeliska demonstranter runt Högsta domstolen. De viftade med den israeliska flaggan och skanderade mot regeringen.

Demonstranterna har i allmänhet kommit från landets sekulära medelklass.

Premiärminister Netanyahus anhängare tenderar att vara fattigare, mer religiösa och bo i bosättningar på Västbanken eller i avlägsna landsbygdsområden. Många av Netanyahus anhängare är Mizrahi-judar från arbetarklassen, med rötter i länder i Mellanöstern, och de har uttryckt fientlighet mot vad de säger är en elitistisk klass av ashkenaziska eller europeiska judar.

Lagar fungerar som ”grundlagar” eftersom Israel saknar en egentlig konstitution

Lagen gällande rättsväsendet antogs som en ändring i det som i Israel är känt som ”grundlag” – en speciell lag som fungerar som ett slags konstitution vilket Israel inte har i egentlig mening.

Domstolen har aldrig slagit ned på en ”grundlag” tidigare men anser sig ha rätt att göra det.

Regeringen säger å sin sida att domstolen inte har rätt att ingripa mot regeringen. I ett uttalande inför tisdagens utfrågning sa den israeliske justitieministern Yariv Levin att domstolen saknar all auktoritet att granska lagen. Enligt Levin ska folkvalda parlamentariker ha sista ordet över lagstiftningen.

Det kanske mest dramatiska som pågår i Israel är att tusentals militära reservister har brutit med regeringen och har deklarerat sin vägran att anmäla sig till tjänst, i protest.

Källa: AP