Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Khaled lämnade krigets Syrien för en ny verklighet i Österbotten: ”Det är mitt eget ansvar att driva livet vidare”

Två barberare klipper varsin man i en frisörsalong
Bildtext Khaled Alomar har idag en egen frisörsalong i Jakobstad. På sikt kan han tänka sig att driva flera ställen.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

För åtta år sedan började ett nytt kapitel i Khaled Alomars liv. Han kom ensam till ett kallt och mörkt Larsmo. Men hur skapar man ett nytt liv i ett annorlunda land? Khaled vet.

Det är livlig trafik på Khaleds frisörsalong. Även om det är hård konkurrens mellan drop-in barberarna i Jakobstad, har Khaled en trogen skara kunder, som välkomnas med ett brett leende och betjäningen går på flera språk: svenska, finska, engelska, turkiska och arabiska.

Vägen till en vardag i Österbotten har varit lång, men rak. Det var inte lätt att börja om från noll i en helt annan verklighet men Khaled Alomar känner att han nått många av sina mål.

Khaleds Finland: frisyrer, fotboll och familj - Spela upp på Arenan

Hans resa började i Libanon, dit Khaled och hans familj hade flytt från ett förstört Syrien. De bodde i ett flyktingläger. Möjligheten att väljas ut som kvotflykting dök upp och efter ett halvår kom beskedet: Finland.

Jag visste inte vilket land jag skulle till - efter sex månader sade de ”Finland”

Khaled Alomar

När Khaled Alomar anlände till Larsmo var det kallt och mörkt. Dessutom hade Khaled pluggat fel språk i väntan på sin resa, nämligen finska. Vägen att integreras i Svenskfinland kantades av utmaningar. Men Khaled fann snabbt lösningar. Den första var att byta språkstudierna i finska till svenska.

– Först måste man lära sig språket. Utan språk kan man ingenting. Men TE-centralen hade en bra integrationskurs för oss för att både lära oss svenska, men också hitta sysselsättning och praktikplats, berättar Khaled Alomar om den första tiden i Österbotten. Snart hade Khaled både studieplats och praktikplats som frisör.

Sporten en inkörsport

Förutom en frisörutbildning har Khaled Alomar också en idrottsinstruktörsutbildning. På Norrvalla fick Khaled upptäcka en mängd nya sporter som orientering, skidåkning och friidrott. Sporten har hjälpt honom att känna sig mera integrerad i landet och samhället.

– Även om jag inte är född här så känns det så nu. Jag har prövat alla sporter som finska barn har hållit på med. Det känns som jag har blivit integrerad då jag delar erfarenheten med barnen, förklarar han.

En man med svarta träningskläder står med foten på en fotboll på en fotbollsplan med några spelare i bakgrunden.
Bildtext Fotbollen har alltid varit viktig i Khaleds liv. Idag är han förutom idrottsinstruktör även en aktiv juniortränare i Jaro.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Det första året var tungt i det nya hemlandet. Men efter att ha upplevt alla årstider var det lättare att möta en ny vinter. Efter ett par år var både språk och kultur så bekanta att livet i det nya landet kändes bra.

– Man börjar uppskatta Finland då man kan språket och systemet. Jag känner att jag själv vill hjälpa det land som hjälpt mig. Man kan också hjälpa andra att få det bättre, säger Khaled Alomar.

En man med skägg håller två små flickor i sin famn
Bildtext Khaled kom ensam till Finland, men idag har han förutom sin fru, även två döttrar.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Under de första åren kändes mycket ändå oklart. Khaled måste bli du med sin nya tillvaro och tiden gick åt till att bygga upp en ny identitet. Först språkligt, sedan professionellt och socialt.

Inte längre ensam

Tack vare vänfamiljer i både Vasa och Larsmo och fotbollslagen som hjälpte honom att känna sig hemma, gick processen att bli hemmastadd framåt hela tiden.

– Men innan jag hade jobb och kände mig integrerad, var jag inte redo att ha en familj.

År 2019, när Khaled hade utbildning och jobb kunde han börja tänka på en egen familj. Han gifte sig samma år med en syrisk kvinna som också kommit till Jakobstad som kvotflykting. Ett år senare fick paret en dotter. För ett år sedan föddes parets andra dotter.

– Nu är jag inte längre ensam och jag känner mig faktiskt tryggare, förklarar Khaled Alomar.

Skulle leva likadant

Trots att Khaled Alomar nu känner sig hemma i sitt nya hemland, framhåller han att det är viktigt att hålla fast vid sin kultur och sitt språk.

När man blir van med vädret och systemet i samhället, förstår man hur landet fungerar. Då tycker man också om landet

Khaled Alomar

Även om hans döttrar är födda i Finland och växer upp med svenska och finska, utgör hemspråket arabiska en rikedom, anser han.

– Den syriska identiteten kanske minskar med tiden. Men barnen vet att vi är från Syrien, fast de är födda i Finland. Det känns som man har flera ben att stå på med flera identiteter, säger Khaled Alomar.

Om Khaled fick göra om sin resa, säger han att han skulle göra på samma sätt och söka sig mot samma mål.

En man med svart jacka står och gungar två flickor i en lekpark
Bildtext Då man är ensam har man all tid i världen. Med en familj ökar ansvaret, men också tryggheten, säger Khaled Alomar.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Idag är Khaled nöjd över sitt liv och den balans han har mellan det professionella och det privata. Att vara egenföretagare med anställda tar tid och kräver engagemang. Samtidigt har ansvaret för familjen vuxit.

– Kanske jag i framtiden driver fler salonger, men det kräver mycket jobb och man måste ha rätt människor runt sig. Familjen kanske också växer, säger han och ler brett.

Frågar du mig om jag vill ändra någonting i mitt liv, skulle jag leva på samma sätt som jag gjort

Khaled Alomar

En dröm som fortfarande lever hos Khaled är att kunna satsa mera på fotbollen. Han hoppas sporten ska få en större plats i hans liv, medan frisörsrollen kanske skulle bli mindre med tiden.

– Man måste bara tro på vad man håller på med för att komma vidare. Och jobba hårt, lägger han till.