Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föreningsdag ska få Kariselever att prova på något helt nytt

Uppdaterad 12.09.2023 17:25.
Tre elever vid Karis Svenska Högstadium.
Bildtext Linus Grönholm, Amanda Karén och Ivar Fyrie-Dahl ser fram emot en hel dag i föreningsvärlden.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Av 26 föreningar på en lista valde eleverna ut 10 stycken som de var intresserade av. Varje elev i Karis svenska högstadium får bekanta sig med fem olika föreningar under en hel skoldag.

Eleverna vid Karis svenska högstadium har en rätt lyxig skoldag den här tisdagen (12.9). Under en hel dag får de bekanta sig med allt från fotografering, schack, matlagning och hundsport till dykning, jakt, teater och musik. De vanligare sportföreningarna som till exempel handboll, fotboll och friidrott finns också representerade.

Föreningsdag för högstadielever i Karis - målet att hitta något helt nytt

9:59

Amanda Karén har redan fullt upp och har valt att gå på sessioner med föreningar som hon känner till från tidigare. Hon pendlar till Helsingfors för att spela handboll där. Och med såväl skärmtid som skola så blir det inte så många timmar över till annat.

En flicka iklädd sportiga kläder.
Bildtext Amanda Karén har inte många timmar över per dag.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Det är nog en hel del prat om skärmtid men jag åker ju också mycket tåg så... för mig blir det nog inte många timmar över att umgås med kompisar. Men visst hinner jag med det också ibland, säger Amanda Karén.

Linus Grönholm har även han rätt fullt upp med föreningsliv redan nu. Han sysslar bland annat med jakt och fiske. Ivar Fyrie-Dahl spelar också handboll men tänker den här dagen bekanta sig med bland annat ishockey.

Rektor Viveca Mattson är nöjd.

– En sådan här dag är värdefull. Den här föreningsdagen har arrangerats redan i många år och den fyller helt klart sin funktion.

En kvinna vid en skola.
Bildtext Föreningsdagen är rätt unik och har arrangerats redan i flera år, konstaterar rektor Viveca Mattson.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Rättelse: I en tidigare version stod det att eleverna valt från en lista på 40 föreningar.

Diskussion om artikeln