Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnsirius sätts in mellan Finland och Sverige – Viking Line och Tallink Silja får konkurrens inom både frakt- och passagerartrafiken

Finnsirius, ett stort frakt-passagerarfartyg, ligger förtöjd vid en hamnkaj.
Bildtext Finnlines Finnsirius anlände till Nådendals hamn från Kina 8.9.2023. Fartyget inleder sin trafik 15.9.2023.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Rederierna förbereder sig för konkurrens inte bara från kryssningspassagerare utan också från frakt, då Finnlines sätter in två nya fartyg på rutten Nådendal–Kapellskär.

Finnlines nya fartyg Finnsirius börjar trafikera rutten Nådendal–Kapellskär den 15 september. Dess systerfartyg Finncanopus kommer senare att sättas in på samma rutt.

Företaget har en stark ställning, särskilt inom sjötransporter på gummihjul.

– Enbart Finnlines transporterar mer än en tredjedel av de drygt en miljon lastbilar som sjövägen fraktas från Finland till Sverige, Tyskland och Estland. De är som broar som förbinder Finland med resten av Europa, säger Finnlines vd Tom Pippingsköld.

Äldre mansperson i Nordsjö hamn i blåsten.
Bildtext Tom Pippingsköld berättar att Finnlines lagt om sin strategi på vissa rutter för att bättre betjäna passagerare. En av de rutterna är Nådendal–Långnäs–Kapellskär.
Bild: Jesper Alm / Yle

De två nya fartygen kommer också ta emot kryssningspassagerare. När sommaren är en lugnare tid för frakt, finns det mer passagerartrafik – och vice versa. Det här jämnar enligt Pippingsköld ut konjunkturscyklerna.

Finnlines passagerarvolymer på rutten Finland–Sverige ökade med hela 50 procent under sommaren.

Hamnarnas läge påverkar konkurrensen

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att man noga följer med konkurrenssituationen mellan Åbo/Nådendal och Stockholm/Kapellskär.

– Ur vår synvinkel är konkurrenssituationen gynnsam, eftersom våra fartyg är nya och vår marknadsandel är över 70 procent. Rutten Åbo–Stockholm är mycket viktig för oss. Våra fartyg trafikerar den här rutten dygnet runt, säger Boijer-Svahnström.

Viking Lines konkurrensfördel är, enligt rederiet, trafiken från Åbo centrum till Stockholms centrum. Det är lätt för vanliga resenärer att ta sig till staden. Det är viktigt också i trafiken mellan Helsingfors och Stockholm.

– Inom kryssningssektorn litar vi på dragningskraften hos tjänster som restauranger, underhållning, butiker och spa, säger Boijer-Svahnström.

För bilresenärer kan konkurrensen se annorlunda ut. Många bilsällskap föredrar Kapellskärs hamn på grund av den snabba tillgången till större vägar.

En kvinna i röd jacka står framför två av Viking Lines fartyg.
Bildtext Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Line har en fördel i att man dygnet runt trafikerar rutten Åbo–Stockholm.
Bild: Marcus Boman

Det har redan tidigare funnits konkurrens inom frakttrafiken. Fraktkontrakten är långsiktiga, så Boijer-Svahnström tror inte där kommer att ske några snabba förändringar. Men man måste ändå vara förberedd.

Viking Lines sommar 2023 gick bra. Cirka 800 000 passagerare reste på rutten Åbo–Mariehamn–Stockholm, vilket är åtta procent fler än förra sommaren.

– Överlag ser situationen för kryssningsturismen positiv ut. Bokningarna inför hösten och julen är i full gång. Närturismen är här för att stanna. Säkerhetsläget runt om i världen och människors behov av kortsemester efter pandemin har säkert bidragit till detta, säger Boijer-Svahnström.

Tallink investerar i Helsingforsområdet

Nina Honkaranta, regiondirektör för Tallink Silja i Åbo, säger att rutten Åbo–Stockholm och också förbindelsen Helsingfors–Stockholm är viktiga för dem.

– Silja Serenade och Silja Symphony har renoverats för tiotals miljoner euro de senaste åren. Två nya fartyg har nyligen satts i trafik på vår linje Helsingfors–Tallinn, Megastar år 2017 och MyStar 2022. Medelåldern på vår flotta är fortfarande ung. För närvarande har vi inte meddelat om några nya fartygsbeställningar, säger Honkaranta.

Nätverksdirektör Tapio Karvonen från Turku Business region, som har följt sjöfarten under lång tid, säger att kryssningstrafiken håller på att förändras. Passagerarna är särskilt intresserade av de nya fartygen mellan Åbo och Stockholm.

En man utan hår, med gråbrunt skägg och mustasch och blå uniform tittar rakt in i kameran. Han står vid åstranden i Åbo med båtar i bakgrunden en solig sensommardag.
Bildtext Tapio Karvonen förväntar sig att ökad fartygstrafik kommer att öka attraktionskraften för sydvästra Finland.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Nästa år återgår trafiken mellan Helsingfors och Stockholm till det så kallade normalläget, då Tallink Silja och Viking Line har två fartyg och avgångar varje dag i vardera riktningen.

– De nuvarande fartygen är över 30 år gamla, men har hållits i gott skick. Det finns inga nya fartyg på väg, åtminstone inte inom den närmaste framtiden, men någon gång kommer vi att behöva dem – och man funderar säkert redan på vilken typ av fartyg, säger Karvonen.

Han påpekar att stora investeringar kräver noggranna analyser av framtiden.

Förra vintern minskade Tallink sin trafik på linjen från Åbo och körde med endast en båt mellan Åbo och Kapellskär. Samma arrangemang kommer att fortsätta denna vinter.

Viking Line gynnades av det här och ökade sin marknadsandel.

Expert förutspår konkurrens om frakt

Finnlines är redan en välkänd fraktoperatör, och de nya fartygen kommer att ha en fraktkapacitet på mer än 5  000 lastmeter. Jämfört med de tidigare fartygen på rutten kommer lastkapaciteten att öka med cirka 30 procent, enligt Finnlines.

Å andra sidan har de nya Viking Line-fartygen också stora lastdäck, cirka 1  500 lastmeter. Tallink Silja deltar också i konkurrensen med ett fartyg.

– För frakt gäller konkurrensen inte bara inom sydvästra Finland, utan de nya fartygen kommer överlag att locka mer frakt mellan Finland och Sverige till de här rutterna. Det kommer också att göra vår region mer attraktiv, säger Karvonen.

Enligt Karvonen kommer den här situationen inte att gynna bara rederierna. Turister kan till exempel kombinera en färjeresa med en semester i Åboregionen. De nya fartygen på rutten kommer också att ha en inverkan på sysselsättningen. Finnlines meddelade redan i slutet av 2022 att man vill anställa cirka 200 personer.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Turkus artikel Kaksi uutta matkustajalaivaa alkaa liikennöidä Suomen ja Ruotsin välillä – Tallink ja Viking Line saavat kilpailijan, skriven av Minna Rosvall.

På andra språk

Diskussion om artikeln