Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Li Andersson ställer sig till förfogande som Vänsterförbundets presidentkandidat

Uppdaterad 13.09.2023 17:10.
Li Andersson: "Som president vill jag lyfta upp de grupper som annars hörs allra svagast" - Spela upp på Arenan

Hör våra politiska expertkommentarer om läget inför presidentvalet efter att Li Andersson meddelat att hon ställer upp som Vänsterförbundets presidentkandidat.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson bjöd in till ett presstillfälle på onsdagseftermiddagen för att informera om sina framtidsplaner. Som väntat meddelade hon att hon ställer sig till förfogande som Vänsterförbundets presidentkandidat.

– Det finns redan många bra kandidater. Men det finns en beställning på någon som bekänner färg, i vårt fall rödgrönt, säger Li Andersson.

Formellt fattar Vänsterförbundet beslut om att ställa upp en egen kandidat i presidentvalet i samband med partifullmäktiges möte i oktober.

Li Andersson ställer upp i presidentvalet - Spela upp på Arenan

Li Andersson berättar att hon blivit ombedd av många att ställa upp som presidentkandidat, men att ville vara säker på att hon har tid och orkar med kampanjen. Andersson var undervisningminister i Sanna Marins regering.

Hon vill lyfta upp klimatkrisen som en stor utrikes- och säkerhetspolitisk fråga inför presidentvalet.

”Finlands nästa president inleder sitt jobb i en exceptionell tid. Utrikes- och säkerhetspolitiken har förändrats på kort tid i Finland och i hela Europa. Finlands färska Natomedlemskap söker fortfarande sin form och de linjerna kräver en grundlig diskussion” säger Andersson i ett pressmeddelande.

Hon säger det finska samhällets problem inte går att lösas med festtal utan det krävs politiska beslut. Som värdeledare måste presidenten lyfta fram problem och lösningar.

Magnus Swanljung och Fredrik Guseff kommenterar Li Anderssons presidentkandidatur - Spela upp på Arenan

Presidentvalet är den 28 januari 2024. Om det blir en annan omgång sker den i februari.