Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera skolbarn i Åbo stannade hemma i protest mot våldsam elev – nu meddelar staden att man kommit fram till en lösning

Klassrum med tomma pulpeter i en lågstadieskola.
Bildtext Bilden är en bildsättningsbild, och har inget att göra med skolan i artikeln.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flera elever i Raunistulan koulu i Åbo stannade hemma från skolan på tisdagen i protest mot en våldsam elev. Nu meddelar staden att man kommit fram till en lösning i fallet.

Endast några av eleverna i en klass i Raunistulan koulu i Åbo kom till skolan på tisdagen. Yle rapporterade igår att en enskild elev har hotat och varit våldsam mot andra elever i skolan en längre tid.

Problemen har eskalerat, och den här veckan meddelade 24 vårdnadshavare till barn i klassen att deras barn stannar hemma på grund av våldet. I brevet står det att barnen inte kommer till skolan förrän skolan kan garantera dem en trygg läromiljö. Brevet skickades till skolans rektor, stadens tjänstemän, barnombudsmannen och undervisningsministern.

Enligt uppgifter som Yle har tagit del av har en av eleverna i klassen upprepade gånger attackerat sina klasskamrater och skolans personal. Problemen i klassen har pågått sedan förra hösten.

– Det har förekommit våld varje vecka, till och med dagligen. Eleven biter, slår, sparkar och slår sönder saker. Ibland har polisen också besökt skolan för att lugna ner situationen. Det är skrämmande när någon blir knuffad ner för trappan eller något ännu allvarligare händer, beskriver en pappa som Yle intervjuat.

Som föräldrar är vi extremt oroade över våra barns säkerhet. Att utsättas för kontinuerlig och upprepad misshandel samt att bevittna misshandel är ett orimligt krav att ställa på en 10-åring.

utdrag ur vårdnadshavarnas brev

Tommi Tuominen, områdeschef för den grundläggande utbildningen i Åbo, bekräftade på tisdagen för Yle att några av eleverna i klassen stannade hemma under dagen. Tuominen visste ändå inte det exakta antalet barn som stannat hemma. Yle har inte nått skolans rektor.

Yle frågade också Timo Jalonen, direktör för bildningssektorn i Åbo, om situationen i skolan. Jalonen svarade via e-post att nyckeln till en snabb lösning nu ligger i vårdnadshavarnas händer.

Enligt Tuominen har frågan diskuterats sedan Yle rapporterade om fallet, men man har redan en lång tid vidtagit olika åtgärder då det har uppstått problem. På grund av integritetsskäl har myndigheterna varit fåordiga kring fallet.

Enligt skolan har man nu kommit fram till en lösning

På tisdagen meddelade Åbo stad i ett pressmeddelande att man funnit en lösning på skolans allvarliga problem.

– Lösningen som man kommit fram till lugnar ner situationen i skolan. Eleverna kan komma tillbaka till skolan och känna sig trygga, säger Tuominen.

På grund av tystnadsplikt berättar staden inte mer exakt om vilken lösning man kommit fram till.

Enligt staden har man lagt in extrapersonal i den klass det är frågan om.

”Vi förstår vårdnadshavarnas oro väl. Oron kring barnens säkerhet har varit motiverad”, skriver Åbo stad i pressmeddelandet.

Distansundervisning är inte ett alternativ

I brevet som vårdnadshavarna på måndagen skrivit under och skickat kräver de också möjlighet till distansutbildning tills problemen i skolan har lösts.

Utbildningsnämndens utbildningsrådgivare Riia Palmqvist säger ändå att staden inte är skyldig att ordna distansundervisning om vårdnadshavarna håller barnen hemma från skolan.

Enligt lagen har barn rätt att gå i skolan, men det är kommunen som beslutar om var de får undervisning.

– Vårdnadshavare har inte rätt att kräva distansundervisning. Antingen sköts undervisningen av vårdnadshavaren eller så tar skolan hand om undervisningen, vilket kräver att barnen går i skolan, säger Palmqvist.

Yle har inte fått information från ansvariga tjänstemän i Åbo om hur elevernas skolgång fortsätter om situationen fortsätter trots de åtgärder man vidtagit.

Den här artikeln baserar sig på artikeln ”20 lapsen vanhemmat päättivät, etteivät oppilaat mene enää kouluun – syynä yhden luokkatoverin käytös”, skriven av Arttu Kuivanen, och artikeln ”Vanhemmat toteuttivat tiistaina uhkauksensa koululakosta Turussa – sen jälkeen koulun väkivaltatilanteisiin löytyi ratkaisu”, skriven av Eino Kossila och Johanna Lehtola. Bearbetning och översättning är gjord av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln