Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Holländsk konstdetektiv lyckades förhandla om stulen van Gogh-tavla som nu har återbördats

Den holländska konstdetektiven Arthur Brand poserar med "Trädgård i Nuenen på våren", målad av Vincent van Gogh 1884, i hans hem i Amsterdam den 11 september 2023.
Bildtext Den holländska konstdetektiven Arthur Brand poserar med "Trädgård i Nuenen på våren", målad av Vincent van Gogh 1884. Brand återfann den dyrbara målningen som stals från ett museum 2020.
Bild: Lehtikuva

En målning av Vincent van Gogh som stals från ett litet holländskt museum år 2020 har återbördats.

Den holländska konstdetektiven Arthur Brand har bidragit till att man fått tillbaka en dyrbar van Gogh-målning som stals från ett museum vid en nattlig stöld för tre och ett halvt år sedan, uppger polisen.

Konstverket, som van Gogh målade 1884, stals i mars 2020 från Museum Singer Laren öster om Amsterdam där den var utlånad till en utställning. Stölden skedde under den tid museet var stängt på grund av coronapandemin.

Tavlan ”Nuenens pastorsgård på våren” har lidit men vid första anblicken ser den ut att vara i skick, meddelar museet. Den är värd mellan 3 och 6 miljoner euro.

Mannen som stal tavlan greps redan 2021 och dömdes till åtta års fängelse. Det var ändå oklart var själva konstverket befann sig.

Den person som hade tavlan kontaktade så småningom den holländska konstdetektiven Arthur Brand som fick tavlan tillbaka i en blå Ikea-väska där den hade lindats in i ett örngott och bubbelplast.

Brand berättade för nyhetsbyrån AFP att frekventa samtal från honom och den holländska polisen med vädjanden om att det stulna konstverket skulle återbördas slutligen lönade sig. För två veckor sedan blev Brand kontaktad av en man som sa att han ville lämna tillbaka tavlan.

– I en operation som gjordes i nära samordning med den holländska polisen fick vi tillbaka tavlan.

Källor: AFP, AP, Reuters.