Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upp till 10 000 människor kan ha försvunnit i översvämningar i Libyen

Uppdaterad 12.09.2023 15:28.
Röda Halvmånens team kämpar med att ta sig fram i ett översvämmat område
Bildtext Röda Halvmånens team kämpar med att ta sig fram i ett översvämmat område den 11 september 2023 i östra Libyen.
Bild: Punainen Puolikuu / Lehtikuva

Översvämningarna har orsakats av stormen Daniel som tidigare rörde sig över Grekland, Turkiet och Bulgarien och som nu har dragit vidare till andra sidan av Medelhavet.

Upp till 10 000 människor saknas efter de förödande översvämningarna i Libyen, rapporterar Röda korset och Röda halvmånen.

Myndigheter i Libyen har uppskattat att stormen Daniel som utlöste omfattande översvämningar i östra Libyen kan ha lett till att 2 000 människor dött enbart i staden Derna. Där har de kraftiga regnen och översvämningarna sprängt dammar och sköljt bort hela stadsdelar, säger myndigheterna.

Libyen har i mer än ett decennium levt i kaos. Landet är delat mellan två rivaliserande administrationer; en i öster och en i väster, var och en med stöd av olika miliser och utländska regeringar. Konflikten innebär att det oljerika nordafrikanska landet har en sönderfallande och otillräcklig infrastruktur.

Källor: Reuters, AP, AFP

Utrikes

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis

Grekland och Turkiet försonades under Erdogans besök i Aten

Alla tvister mellan de historiska rivalerna ska nu lösas.

Två poliser eskorterar fyra asylsökande i ett snölandskap vid en gränsövergång.

BBC: Ryssland rekryterade migranter vid finska gränsen för att kriga i Ukraina

Utlänningar med utgångna ryska visum har värvats för armén.

USA:s stöd för Guyana är ”orubbligt” enligt utrikesminister Blinken

USA:s stöd för Guyanas suveränitet är orubbligt. Det var budskapet när USA:s utrikesminister Antony Blinken talade med Guyanas president Mohamed Irfaan Ali, vilket USA:s utrikesministerium meddelar i dag.

Tidigare i veckan stod det klart att Venezuela, enligt landets valmyndigheter, röstat för att annektera två tredjedelar av grannlandet Guyana.

USA stöder dagens gränser som följer en konvention från 1899, och att någon förändring av gränsen inte får ske utan att båda parterna är överens.

Det amerikanska oljebolaget ExxonMobil äger nybyggda oljeriggar utanför Guyanas kust, vilket har bidragit till att det omtvistade området blivit geopolitiskt viktigare.