Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kim Jong-Uns åttonde utlandsresa pågår – därför reser han i Ryssland med tåg i stället för flyg

Uppdaterad 13.09.2023 05:54.
Kim Jong-Un tar gärna tåget. - Spela upp på Arenan

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt med ett bepansrat specialtåg till Ryssland, där han ska träffa president Vladimir Putin i rymdcentret Vostotjnyj i gränsregionen Amur. Vi tar oss en titt på Kim Jong-Uns resehistorik.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un lämnade inte sitt land på sex år efter att han ärvde makten år 2011.

År 2018 åkte han på en 15 månader lång utrikesturné med destination Kina, Ryssland, Vietnam och Singapore för att träffa världsledare.

Han träffade bland annat USA:s dåvarande president Donald Trump. Något som Trump gärna stoltserade med hemma i USA.

De historiska toppmötena mellan Trump och Kim ledde ändå inte till någon större framgång, samtalen gick i sank och sedan slog coronapandemin till.

Första resan efter pandemin

Pandemin utgjorde ett slut för Kims utlandsresor. Den sista gjorde han år 2019, också då till Ryssland.

Under pandemin beslöt Kim Jong-Un att totalt skärma av Nordkorea från omvärlden av rädsla för viruset. I tre år kunde inte ens nordkoreanska medborgare återvända hem.

Nu är han ändå på resande fot, eller rullande skena, igen. Och också den här gången reser han med sitt specialtåg, precis som han gjort under de flesta av sina sammanlagt åtta utlandsresor.

Kim har använt sitt tåg till exempel för en resa till Peking 2018 och för en 60 timmar lång resa till Hanoi för ett möte med USA:s dåvarande president Donald Trump år 2019. Ett par gånger har han flugit.

Kims sju tidigare utlandsresor har gått till Kina (fyra gånger), till Ryssland, Vietnam och Singapore. De två sistnämnda har varit möten med Trump.

Den 30 juni 2019 möttes Donald Trump och Kim Jong-Un i stilleståndsbyn Panmunjom.
Bildtext Trump och Kim träffades på gränsen mellan Nord- och Sydkorea år 2019.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Därför väljer Kim Jong-Un tåg

Att han reser med tåg är ändå ingen slump. Ressättet har många fördelar. Enligt en del uppgifter lider han, precis som sin pappa – Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Il – av flygrädsla.

Den främsta orsaken är ändå säkerhetsrelaterad, enligt tjänstemän på det sydkoreanska enhetsministeriet.

Kims nuvarande tåg har skottsäkra fönster och bombsäkra väggar och golv. Det ska också enligt vissa uppgifter vara utrustat med vapen och en helikopter som kan användas för flykt, ifall det behövs.

På grund av den tunga utrustningen ombord är det bepansrade tåget väldigt långsamt, det går bara omkring 60 kilometer i timmen.

Trots att tåget är långsamt har det här resesättet fördelar jämfört med ifall Kim skulle flyga. Ifall ett flygplan attackeras är chansen att överleva väldigt liten.

Dessutom har han åtkomst till allt han behöver ombord på tåget och kan således styra landet därifrån.

Att åka med bil är inte heller en bra idé. Vägarna i Nordkorea är i dåligt skick och när det regnar blir de nästan helt obrukbara. Tågnätverket är välutvecklat och säkert i alla väder.

Under Kims tidigare resor har Pyongyang bett om vakter längs med spåret och det har de sannolikt också gjort nu.

Kim Jong-Un stiger av tåg i Hanoi.
Bildtext Här stiger Kim Jong-Un av tåget för ett toppmöte i Hanoi 2019.
Bild: EPA-EFE

Tåg i tre generationer

Kim Jong Un är inte den enda i familjen som föredrar att resa med tåg. Familjen Kim ska ha flera nästan identiska specialtåg, alla tillverkade på samma fabrik i Pyongyang.

Hans pappa Kim Jong-Il var känd för sin flygrädsla, vilket innebar att hans resor begränsades till sådana som han kunde göra landvägen med sitt bepansrade tåg.

Den äldre Kim reste till Moskva med tåg år 2001. Rutten är 20 000 kilometer lång och resan tog ungefär 24 dagar, tur–retur.

Av allt att döma gick det ändå ingen nöd på Kim Jong-Il under den långa resan, om man får tro den ryska befälhavaren Konstantin Pulikovskij som var ombord på tåget.

Enligt Pulikovskij var tåget lastat med färsk hummer och franska rödviner från regionerna Bordeaux och Bourgogne.

Enligt officiella nordkoreanska källor var Kim Jong-Il ombord på ett av sina tåg när han dog till följd av en hjärtattack år 2011.

Också Nordkoreas första ledare, Kim Jong-Ils pappa, Kim Il-Sung reste med tåg. Han använde ett tåg som högkvarter under Koreakriget och byggde senare flera palats med direkt förbindelse till tågstationer.

Kim Jong-Ils och Kim Il-Sungs tåg står utställda på Kumsusan-palatset i Pyongyang – där deras kvarlevor också förvaras.

Kim Jong-Il till Kina 030510
Bildtext Också Kim Jong-Il föredrog tåget.
Bild: Reuters TV

Oklart var och när han träffar Putin

Kim Jong-Un kommer träffa Rysslands president Vladimir Putin på ett ospecificerat ställe i ryska Fjärran östern senare i veckan, enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Putin deltar för närvarande i ett ekonomiskt forum i Vladivostok, den stad i Fjärran östern som ligger närmast gränsen till Nordkorea.

Ryssland tros vilja köpa främst artillerigranater och pansarvärnsvapen av Nordkorea, eftersom Ryssland inte hinner producera all den ammunition och de vapen som anfallskriget i Ukraina kräver.