Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skolbarn i Åbo stannade hemma för att protestera mot våldsam elev – nu byter eleven skola och elevens mamma tackar föräldrarna

Eskolanmäen koulun oppitunti Kouvolassa.
Bildtext Bildsättningsbild. Bilden har inget med skolan som nämns i artikeln att göra.
Bild: Antro Valo / Yle

På tisdagen stannade flera barn i skolan Raunistolan koulu i Åbo hemma i protest mot en våldsam och hotfull elev. Nu berättar elevens mamma för Yle att eleven byter skola.

Yle rapporterade på måndagen om att en enskild elev i Raunistulan koulu hade hotat och varit våldsam mot andra barn och mot skolans personal. Enligt föräldrar till barn i elevens klass hade problemen eskalerat, och därför meddelade föräldrar till tjugo skolbarn att barnen stannar hemma på tisdagen till följd av våldet. Det var flera elever som stannade hemma från skolan under tisdagen.

Mamman till den elev som orsakade problemen kontaktade Yle efter den första nyheten, och ville berätta mer om bakgrunden.

Mamman säger att man har sökt hjälp och att skolan har gjort vad den kan. Hon och barnet är anonyma eftersom det handlar om ett känsligt ämne. Yle känner till deras identiteter.

– Problemet är att barnet verkligen har behövt stöd och hjälp. Inom ramen för den vanliga undervisningen har man helt enkelt inte kunnat ge det stödet, säger mamman till Yle.

Mamman är mycket glad över att andra föräldrar vidtog åtgärder på skolan. Hon säger att det var en välbehövlig väckarklocka.

– Situationen har varit ohållbar också för andra elever. Jag är mycket glad över att de andra föräldrarna äntligen ingrep i situationen. Jag har själv kämpat i flera år för att få hjälp åt mitt barn. Jag har väntat på att någon extern kraft ska leda till att någonting ska förändras.

Barnet har enligt mamman haft assistenter i skolan, kortare skoldagar samt olika stödåtgärder. Hemma har man fått hjälp av en familjearbetare, man har fått annat socialt stöd och även terapi har ordnats.

På grund av sekretess kan Åbo stad inte rapportera om åtgärder som rör en enskild elev. Enligt mamman har föräldrarna inte alltid varit av samma åsikt kring barnets behov av hjälp.

Ny skola redan på onsdag

Enligt Yles uppgifter har barnet tidigare erbjudits en plats vid till exempel en särskild stödskola i Åbo, men skolflytten har inte blivit av.

Åbo stad skickade ett pressmeddelande tidigare på tisdagen och berättade att man kommit fram till en lösning i frågan. Barnets pappa, som också är anonym, bekräftar för Yle att en lösning har nåtts.

Barnets mamma säger att barnet börjar i en skola för barn med specialbehov redan på onsdag.

– Vi har kommit överens om saken med barnets andra vårdnadshavare. Jag hoppas att det inte är för sent.

Nu finns det många förhoppningar inför skolbytet.

– Om det här inte fungerar vet jag inte vad mer jag kan göra som mamma.

Den här artikeln baserar sig på artikeln ”Väkivaltaisen lapsen äiti kiittää muita turkulaisvanhempia koululakosta – lapsi vaihtaa koulua: ”Toivon, että tämä ei tule liian myöhään” skriven av Eino Kossila och Johanna Lehtola. Översättningen är gjord av Maj Lundström.