Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Apples mobiltelefoner får nu USB-C-laddare

Apples nya mobiltelefoner visar under en produktlansering vid Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien den 12 september 2023.
Bildtext Apples nya telefonmodeller presenterades vid huvudkontoret i Cupertino i Kalifornien den 12 september 2023.
Bild: EPA-EFE

Teknologibolaget Apple presenterade på tisdagen nya apparater och avslöjade att de nya mobilerna kommer att ha USB-C-laddare i likhet med Androidmobiler.

Europeiska unionen har insisterat på att även Apple övergår till USB-C. Det allmänna kravet på USB-C inom EU gäller både telefoner och andra små apparater. Kravet kommer att träda i kraft i slutet av 2024.

EU motiverar övergången med att det är miljövänligare och blir billigare för konsumenterna då man klarar sig med färre laddare och kablar.

Nu säger Apples vice vd Kaiann Drance att USB-C har blivit en universellt accepterad standard och att Iphone 15 kommer att ha USB-C.

Iphone 15 kommer också att förenklas för att underlätta reparationer. Det ska bland annat bli enklare att byta skärmen på telefonen.

Också Airpods laddningsfodral kommer att ha USB-C-laddare.

Iphone-försäljningen minskade med 2,4 procent under senaste kvartal. Telefonerna står för närmare hälften av Apples totala försäljning.

Källor: AFP, Reuters