Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksrättsutredning inleds mot president Joe Biden – tre frågor och svar om processen

biden
Bildtext USA:s president Joe Biden
Bild: Lehtikuva

Det amerikanska representanthuset inleder en riksrättsutredning mot president Joe Biden, meddelade den republikanska talmannen Kevin McCarthy i tisdags.

Enligt Republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy har president Joe Biden ljugit för det amerikanska folket om sin son Hunter Bidens utländska affärer.

– Republikaner i representanthuset har kunnat avslöja allvarliga och trovärdiga anklagelser om en korruptionskultur, sa McCarthy i ett kort uttalande till reportrar på tisdag kväll finsk tid.

Nu kommer tre olika utskott i representanthuset att inleda en granskning av Joe Biden som kan resultera i riksrätt.

Kevin McCarthy pratar till media, i bakgrunden en grupp fotografer.
Bildtext Talmannen Kevin McCarthy meddelade om riksrättsutredningen i tisdags.
Bild: IMAGO/Cover-Images/ All Over Press

1. Vad ligger bakom riksrättsutredningen?

Det hela bottnar i presidentsonen Hunter Biden som länge varit belastning för pappa Joe och en tacksam måltavla för angrepp från Republikanerna.

Hunter Bidens misstänkta brott utreds för tillfället av en särskild utredare. Nu försöker krafter inom Republikanska partiet koppla Hunter Bidens affärsverksamhet till president Joe Biden.

Hunter Biden på besök i Dundalk i Irland den 12 april 2023.
Bildtext Skandaler, drogmissbruk och brott. Joe Bidens andra son Hunter har gått från kris till kris.
Bild: Tolga Akmen / EPA

Talmannen Kevin McCarthy låter förstå att Joe Biden under sin tid som vicepresident både skulle ha varit inblandad i och gynnat Hunters lukrativa utländska affärer.

Däremot har inga bevis på dessa kopplingar lagts fram. Vita huset har upprepade gånger avvisat uppgifter om att Joe Biden har haft ett finger med i sonens affärer.

2. Varför inleds en utredning just nu?

Trumpfalangen inom det republikanska partiet har länge riktat korruptionsanklagelser mot Bidenfamiljen.

Kraven på att utreda Joe Bidens förehavanden har ökat i takt med att åtalen haglat över den tidigare presidenten Donald Trump.

Samtidigt är talmannen Kevin McCarthy under hård press av den radikala högerfalangen i kongressen. Gör han inte som högerfalangen kräver kan de avsätta honom. Det här enligt de regler som Republikanerna kom överens om i samband med det kaotiska talmansvalet i januari.

Presidentti Trump esitteli Washington Postin otsikkoa "Trump vapautettiin syytteistä" Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.
Bildtext Donald Trump var den första presidenten som ställdes inför riksrätt två gånger – han friades bägge gångerna.
Bild: Erik S. Lesser / EPA

3. Kommer Joe Biden att ställas inför riksrätt och kan han fällas?

Hittills har alla amerikanska riksrättsutredningar mot en president resulterat i riksrätt. Men ingen amerikansk president har fällts i riksrätt.

En upprepning av historien är att vänta.

Republikanerna kan med sin majoritet i representanthuset driva igenom det. Men för att bli fälld krävs det två tredjedelars majoritet i senaten och där har i sin tur Demokraterna majoritet.

Det finns alltså inget som talar för att Joe Biden skulle fällas i en riksrätt.

Biden skulle säkert själv ha velat undvika den här utdragna processen.

Däremot steg popularitetssiffrorna för både Bill Clinton och Donald Trump när de ställdes inför riksrätt. Kanske en klen tröst för den impopulära Joe Biden.