Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland ger inte slaget förlorat trots bitter förlust i historiska DC-matchen – kaptenen Jarkko Nieminen: ”Handlade om några bollar”

Harri Heliövaara smashar i Davis Cup.
Bildtext Harri Heliövaara och hans dubbelpartner Patrik Niklas-Salminen fick bita i det sura äpplet i Davis Cup-dubbeln.
Bild: Lehtikuva

Finlands allra första slutspelsmatch i Davis Cup slutade med en knapp förlust. Det stora utropstecknet i det finska laget var Otto Virtanens knall i första matchen.

Timmen var sen i Split då Finland tvingades acceptera att Nederländerna var strået vassare i den första gruppspelsmatchen i Davis Cup-slutspelet.

Finlands dubbelpar Harri Heliövaara och Patrik Niklas-Salminen spände bågen mot den nederländska duon Wesley Koolhof och Matwe Middelkoop, men det blev förlust med 1–2 i set.

– Vi får lov att svälja en tajt förlust. Jag är stolt över hur vi spelade och kämpade. Det handlade om några bollar, säger DC-kaptenen Jarkko Nieminen.

Setsiffrorna i dubbeln skrevs 6–4, 6–7 (5–7), 6–3 i nederländsk favör.

– Även om dubbeln var väldigt jämn så måste man också medge att motståndarna spelade stabilare – framför allt i egen serve – och det gav utdelning i det långa loppet, säger Nieminen.

Det helt avgörande ögonblicket kom då Niklas-Salminen tappade serven efter att ha gjort ett dubbelfel.

Ruusuvuori tillbaka efter problem

Niklas-Salminen kallades in med relativt kort varsel för att spela dubbeln. Då Finland säkrade det historiska avancemanget till Davis Cup-slutspelet i vintras var det Heliövaara och Emil Ruusuvuori som spelade dubbeln, men nu klev Finlands tennisetta åt sidan.

Det här var ett rätt väntat beslut.

Ruusuvuori spelade i tisdagens andra singel och förlorade mot Nederländernas bästa spelare Tallon Griekspoor i två raka set. Efter ett riktigt jämnt första set, som avgjordes efter tiebreak, tog Griekspoor hem det andra setet med 6–3.

Griekspoor är rankad som 24:e i världen, medan Ruusuvuori ligger 57:e på ATP-rankningen för tillfället.

 Tallon Griekspoor och Emil Ruusuvuori.
Bildtext Tallon Griekspoor och Emil Ruusuvuori spelade i andra singeln.
Bild: Lehtikuva

Ruusuvuori har haft hälsoproblem på sistone och tvingades bland annat ställa in sin medverkan i US Open.

– Matchpausen syntes i spelet som gick upp och ner. Det var en utmaning att behålla fokus, men insatsen var okej med tanke på att jag har varit borta ett tag, säger Ruusuvuori.

– Emil hade setboll i första set, så det var riktigt nära. Om det hade gått vägen hade vi fått med oss de tre första seten under dagen och skaffat oss ett initiativ, säger Nieminen.

Rivstart av Virtanen

Orsaken till att Finland var nära en knall var Otto Virtanens överraskande start. Virtanen slog Botic van de Zandschulp – klart högre rankad – i två raka set.

– Det kändes som att jag hade allt under full kontroll. Det fanns inte mycket negativt att säga om spelet i dag, säger Virtanen.

Otto Virtanen ger tummen upp.
Bildtext Otto Virtanen startade starkt för Finland.
Bild: Lehtikuva

Förlusten mot Nederländerna ger Finland ett minst sagt utmanande läge för att spela om avancemang från gruppen. På fredag väntar hemmanationen Kroatien och på lördag spelar Finland mot USA.

De två bästa i gruppen avancerar till finalspelet senare i år.

– Underlaget passar oss och vi ska försöka lyfta nivån ännu mer till fredagens match. Vi tror verkligen på våra möjligheter, säger Nieminen.

Yle direktsänder matcherna mot Kroatien och USA på Arenan.

Citatkällor: Yle Urheilu, STT.

Diskussion om artikeln