Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Frankrike stoppar Iphone 12 på grund av hög strålning – inga sådana planer i Finland

Närbild av en persons hand som filmar med en Iphone på en konsert.
Bildtext Strålsäkerhetscentralen kommer inte att skrida till åtgärder efter att franska tester visat att Iphone 12 ger ifrån sig för höga strålningshalter.
Bild: IMAGO/Fotostand/ All Over Press

Alla Appletelefoner är säkra att använda, är Strålsäkerhetscentralens (Stuk) budskap efter att Frankrike larmat om hög strålning i Iphone 12.

Den franska strålsäkerhetsmyndigheten ANFR har stoppat all försäljning av Iphone 12 efter tester som visat att modellen ger ifrån sig för höga nivåer av elektromagnetisk strålning.

ANFR:s tester visar att kroppen tar upp 5,47 watt elektromagnetisk energi per kilogram när man håller telefonen i handen. Den europeiska standarden är 4,0 watt per kilogram.

Specialforskare Sami Kännälä vid finska Strålsäkerhetscentralen (Stuk) säger att man ska ta de franska testerna med en nypa salt.

– Frankrike har ett avvikande sätt att testa telefoner. Finland och alla andra EU-länder gör testerna när man håller telefonen mot örat, inte i handen. Då har man inte märkt för höga halter av strålning.

– Frankrike har lite noggrannare testning och vi kommer följa med läget där ifall det kommer fram att det till exempel behövs någon uppdatering av Iphone 12.

”Ingen som har Iphone 12 behöver vara orolig”

Kännälä konstaterar att Stuk i nuläget inte kommer skrida till några åtgärder och exempelvis förbjuda försäljningen av Iphone 12 i Finland.

– Det krävs inga åtgärder. Ingen som har en Iphone 12-telefon behöver vara orolig. Det är en säker telefon och det är säkert att använda den. Inga strålningstester av Iphone-telefoner har gått över de tillåtna gränserna.

Forskare Sami Kännälä på Strålsäkerhetscentralen med mobiltelefon.
Bildtext Specialforskare Sami Kännälä i rummet där Strålsäkerhetscentralen (Stuk) mäter olika mobiltelefoners strålningsnivåer. Arkivbild.
Bild: Yle/Johan Gullmets

Något entydigt belägg för att mobiltelefoner är farliga för hälsan har inte bekräftats i forskning, enligt Stuk. Exponering för strålning från mobilen är störst om täckningen är dålig och då mobilen hålls mot örat.

Det här är orsaken till att Finland testar strålningshalterna specifikt när mobilen hålls mot örat.

– Testerna då telefonen hålls mot örat visar inte att strålningshalten från Iphone 12 skulle vara farlig, upprepar Sami Kännälä.

Apple: Våra telefoner är säkra

Apple bestrider de franska testerna.

Teknologijätten konstaterade på onsdagsförmiddagen att modellen Iphone 12 fått grönt ljus i flera internationella myndigheters strålningstester och att den följer strålningsstandarder.

Apple uppger att man försett franska ANFR med såväl egna som utomstående strålningsrapporter om specifikt Iphone 12 för att bevisa att modellen inte är farlig.