Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur mycket stiger guldaktien för BK-46 med Nico Rönnberg? Mikael Källman räknade med en fortsättning: ”Viktigt för finsk handboll att han spelar”

Nico Rönnberg och Andreas Rönnberg under finalserien 2023.
Bildtext Andreas Rönnberg får stor nytta av sin lillebror Nico under säsongen.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Handbollsligans giftigaste spelare Nico Rönnberg bestämde sig för en fortsättning i BK-46. Legendaren Mikael Källman var säker på att det skulle hända. ”Nico vill inte sluta vid 31 års ålder”, säger GrIFK-tränaren.

En vecka före handbollspremiären meddelade BK-46 att klubben har kommit överens om en fortsättning med Nico Rönnberg.

Väldigt skönt, medger tränaren Andreas Rönnberg.

– Alla vet vilka kvaliteter som Nico har och det är klart att han höjer vår nivå med sitt målsinne, sin attityd och vinnarskalle. Vi får en helt annan spets i laget. Nico har förmågan att stiga fram i de stora och viktiga matcherna.

Förra slutspelsvårens målkung har börjat träna med laget igen, men lördagens ligastart hemma mot ÅIFK kommer troligen för snabbt – åtminstone om tränaren bestämmer.

– Nico har inte en försäsong i ryggen och ligger lite efter. Han får köra lite hårdare än de andra i några veckor framöver.

”Ingen annan som kan göra de målen”

I motståndarlagen har man givetvis noterat Rönnbergs intåg i Karislagets uppställning. Fjolårssäsongens bronslag GrIFK tränas av Mikael Källman och han är inte förvånad över beskedet.

– Jag var säker på att han fortsätter. Nico vill inte sluta vid 31 års ålder. Han ska spela, det är viktigt för finsk handboll att han gör det. Jag hoppas att Nico fortsätter i många år till.

Hur mycket stiger BK-aktien?

– Den stiger enormt, de har ingen annan spelare som kan göra mål från de lägen som Nico tar. Han tar ett enormt ansvar där, vill avgöra och viker inte en tum. Det gäller att stå upp mot honom, både i spelet och verbalt. I försvaret kan han vara jäkligt fräck. Han vågar gå ut och bryta passningar för att kunna kontra.

Mikael Källman i Grankulla IFK.
Bildtext Mikael Källman har tränat GrIFK se tre senaste säsongerna.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Källman, som har legendarstatus i BK-46, ser de två senaste säsongernas guld som en naturlig utveckling i och med att Rönnberg och Jac Karlsson har tagit resten av A-laget under sina vingar på planen.

– Nico gör målen då det behövs, Jac är hjärnan bakom mycket. Dessutom har de haft ett starkt material runt dem. Jag är väldigt glad över deras framgångar och hur de har lyckats bryta Cocks dominans. BK-46 har kanske inte alltid det vackraste spelet, men de är effektiva.

Vill spela snabbt för att försvara guldet

Källman säger att han hoppas på att Karlsson också fortsätter. Andreas Rönnberg har ingen nyhet på den fronten några dagar före premiären, men tongångarna är relativt positiva.

Hans förhoppning är att det här inte förändrar de andra spelarnas inställning till sina roller.

– Jag vill inte att det blir så att de andra tänker att Nico fixar allt. Vi har haft en bra attityd på träningarna och jag märker att fler är redo för en större roll. Jag hoppas att de fattar att de ska prestera. De andra lagen borde ju också kunna vara så taktiskt duktiga att de kan plocka bort Nico om det behövs, och ibland kan vi bli lite stillastående med Nico. Vi behöver hela laget.

Teemu Tamminen under finalserien 2023.
Bildtext Teemu Tamminen har rehabiliterat sitt knä under sommaren, men yttern är fortfarande en viktig del av Cocks. I somras skrev han på ett avtal till 2027.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Rönnbergs mål är att BK-46 ska ha kapaciteten att springa sönder motståndare med en snabb handboll, men också ha ett bättre flyt i det uppställda spelet.

På förhand rankar alla BK-46 och Cocks som finalfavoriter. Enligt nye Cocks-tränaren Bojan Zupanjac, som var assisterande tränare i fjol, är målet att skapa mer kontinuitet i Riihimäki.

Rönnberg hoppas att Cocks genomför sina uttalade planer och ger fler egna spelare chansen.

– Det känns lite svårt att utvärdera vilken nivå deras nya spelare håller. Tidigare har de inte riktigt lyckats med sammanhållningen som krävs, men Bojan verkar vilja jobba med det och jag tror att det är rätt väg. Det borde ju också vara intressantare för publiken om de kan komma och se på spelare från närområdet.

Herrarnas handbollsliga startar med två matcher på lördag: Cocks–HIFK och BK-46–ÅIFK. Båda matcherna startar klockan 16.00.

Här är lagen i handbollsligan

  • BK-46: Regerande mästaren fick ett minst sagt välkommet tillskott tätt inpå seriestarten då Nico Rönnberg valde att fortsätta karriären. Mycket tyder på att spelskickliga Jac Karlsson också kör ett år till – och då är BK-46 en klar guldkandidat. Vissa frågetecken runt bredden, framför allt i mittförsvaret.

  • Cocks: Än en gång ny tränare i Riihimäki, nu i form av tidigare spelaren Bojan Zupanjac, och en stor omsättning på spelarsidan. Cocks pratar om mer långsiktighet och mål att slussa in fler egna produkter i A-laget. Det återstår att se var allt landar. Svensken Albin Järlstam skrev på i veckan och blir elfte utländska förstärkningen i ligans ”köplag”.

  • Dicken: Efter fyra raka silver missade Dicken medalj i fjol. Det var ingen större skräll med tanke på den omstart som laget gjorde med Ken Sirenius som tränare. Just nu är Filip Söderlunds och Anton Remys fortsättning lite oklar, men Sirenius håller dörren på vid gavel. Dicken har ett ungt lag. För ungt?

Ken Sirenius instruerar spelare.
Bildtext Ken Sirenius gör sin andra säsong som tränare för Dickens herrlag.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Tomi Hänninen
  • GrIFK: Fjolårets bronslag har tappat mycket offensiv kraft då Fredrik von Troil flyttat till Tyskland och spelmotorerna Peik Sjöblom och Anthony Hellakoski slutat. Hellakoskis karriär förstördes av en ny knäskada, tränaren Mikael Källman hoppas att Sjöblom ska hitta motivationen. Utmaningen finns i offensivt. Källman sätter hoppet till tillskottet Filip Churlevski samt skadecomebackande Carl Weurlander och Richard Sundberg.

  • HIFK: Har redan hunnit åka på stryk i Europaspelet och känns som det är en bit till medaljerna. Har satsat på ett par svenskar i form av målvakten Martin Börjes och yttern Linus Svensson. En rimlig målsättning är att ta sig till semifinal.

  • SIF: Stötte på patrull i kvartsfinalen mot BK-46 i våras och har bland annat tappat ett par spelare till GrIFK i sommar. Rony Léven är tillbaka i SIF-målet och Christoffer Thor återvänder efter spel i Sverige. Har ett ungt material på framför allt nio meter och skador kan bli dyrköpta.

  • ÅIFK: Spelartrafiken har varit livlig i Åbolaget och bland annat ger samarbetet med Pargas IF flera unga spelare chansen att spela ligahandboll i Åboregionen. ÅIFK har noterat 21 spelare i truppen och det är bara fyra spelare som är födda före millenieskiftet. Ungt, orutinerat och inte speciellt vasst.

Diskussion om artikeln