Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Prognos: Finland på väg in i en recession – arbetslösheten ökar nästa år

Byggarbetare i en kran arbetar med fasaden på ett nybyggt hus.
Bildtext Pellervos ekonomiska forskningsinstitut förutspår att arbetslösheten kommer att öka nästa år bland annat på grund av att läget inom byggbranschen är dåligt just nu.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Den finländska ekonomin går mot en recession i år, förutspår Pellervos ekonomiska forskningsinstitut i sin färska prognos.

Enligt forskningsinstitutet kommer Finlands ekonomi att krympa med 0,5 procent i år och öka med samma andel nästa år.

Finanserna tryter på grund av att räntorna höjts i en snabb takt, på grund av problemen inom byggsektorn, på grund av att arbetslösheten ökar och privatpersoner konsumerar allt mindre.

Institutet förutspår att antalet arbetslösa kommer att öka med nästan 50 000 personer nästa år och att vi kommer att se fler permitteringar inom kort.

Inflationen har däremot saktat av, enligt forskningsinstitutet. I år kommer inflationen att stanna av vid 5,7 procent och nästa år sjunker den till 2,8 procent.

I Finland är det nu i första hand de höga boendekostnaderna som driver upp inflationen.

Pellervo: Byggbranschen behöver regeringens stöd

Forskningsinstitutet menar också att problemen inom byggbranschen kräver åtgärder och uppmärksamhet av regeringen i synnerhet då bostadsbyggandet minskar.

”Hotbilden inom byggbranschen är att det kommer en massiv konkursvåg och att vi förlorar utländska proffs”, säger ekonomen Veera Holappa i ett pressmeddelande.

Institutet menar också att regeringens planerade nedskärningar i den sociala tryggheten är problematiska i och med att Finlands ekonomi är på väg mot en recession. Pellervo föreslår därför att nedskärningarna skjuts framåt till nästa höst.

”Regeringen borde inte vidta nya strukturella sysselsättningsåtgärder på grund av konjunkturbetonad arbetslöshet, även om den ekonomiska recessionen skulle fortsätta en längre tid. Det skulle vara ett allvarligt politiskt misstag att försvaga den sociala tryggheten”, säger Pellervos vd Markus Lahtinen i pressmeddelandet.