Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Yles presidentgallup: Haavisto och Stubb i täten, andra valomgången kan bli en thriller

Alexander Stubb och Pekka Haavisto.
Bildtext Om det blir Pekka Haavisto och Alexander Stubb i andra omgången skulle Haavisto vinna presidentvalet med 45 procent, medan Stubb skulle få 42 procent, enligt Yles enkät.
Bild: Sasha Silvala / Yle ja Sakari Piippo / Yle

Pekka Haavisto är fortfarande klar favorit inför presidentvalet, visar Yles senaste mätning. I den andra valomgången väntar en ytterst jämn duell med Samlingspartiets Alexander Stubb.

De Grönas tidigare partiledare Pekka Haavisto, som ställer upp som partipolitiskt obunden kandidat i valet, kan räkna med ett stöd på 31 procent i den första valomgången, enligt Yles mätning. Samlingspartiets Alexander Stubb ligger tvåa med 19 procent.

Om det blir Haavisto och Stubb som tar sig vidare till den andra valomgången är en riktig nagelbitare att vänta. Enligt Yles mätning skulle Haavisto vinna med 45 procent, medan Stubb skulle få 42 procent.

– Bägge kandidater är i praktiken jämnstarka om man beaktar felmarginalen, säger direktör Tuomo Turja vid Taloustutkimus, som gjort mätningen för Yle.

Mätningen utfördes under perioden 8.9 – 11.9.2023 genom en medborgarpanel på nätet, där 1 507 personer deltog.

Stödet för de olika kandidaterna har inte förändrats mycket sedan tidningen Iltalehtis mätning i slutet av augusti, men Yles mätning visar att Alexander Stubbs chanser har förbättrats i den andra valomgången.

Tätt vid tioprocentsstrecket

Centerns Olli Rehn ligger på 11 procent i mätningen, tätt följd av obundne Mika Aaltola som får 10 procent och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho med 9 procent.

Någon tydlig ”Aaltola-effekt” kan man inte tala om i den här mätningen, anser Tuomo Turja. Också Jussi Halla-aho har ett relativt blygsamt stöd jämfört med Sannfinländarnas resultat i riksdagsvalet.

– Och om inte Halla-aho lyckas ta sig till den andra omgången, kan det hända att upp till en femtedel av Sannfinländarnas väljare låter bli att rösta helt och hållet, påpekar Tuomo Turja.

Svenska folkpartiet avstår helt från att ställa upp en egen kandidat den här gången och partiet vill inte heller officiellt backa upp någon annan kandidat. Däremot har Nils Torvalds, som var SFP:s presidentkandidat år 2018, meddelat att han stöder Olli Rehn.

Bara ett fåtal SFP-anhängare deltog i mätningen, men Tuomo Turja utgår ifrån att största delen av SFP-väljarnas röster går till Pekka Haavisto och Alexander Stubb.

Väntan till vänster

Pekka Haavisto har redan i tidigare presidentval lyckats samla ett brett stöd över partigränserna. Tuomo Turja bedömer att Haavistos kandidatur den här gången försvårar presidentspelet särskilt för Socialdemokraterna.

SDP:s ledning har bett EU-kommissionären Jutta Urpilainen att ställa upp. Urpilainen har lovat att ge besked senast i november.

– Vår mätning visar tydligt att Pekka Haavisto är populärare bland SDP-anhängarna än Jutta Urpilainen, säger Tuomo Turja.

I Yles mätning får Urpilainen ett stöd på bara fem procent. Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson, som igår meddelade att hon står till förfogande som kandidat, ligger snäppet före med sex procent.

– Men visst kan det bli förändringar, då valrörelsen kommer igång på allvar, säger Tuomo Turja.

Hur väljer du presidentkandidat? Vilka egenskaper tycker du att hen ska ha? Berätta i kommentarerna.

Diskussion om artikeln