Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skippa alla sockerstinna energy bars – baka dina egna energirika mellanmålskakor

Brun matkaka insvept i mönstrat bivaxtyg
Bild: Yle/Monica Storm

De här kompakta mellanmålskakorna är ett riktigt fräscht alternativ i kategorin utflyktsmat. De består av mat istället för socker och är perfekta att ta med sig när man är på språng.

De smakar som riktig mat och de är baserade på riktig mat. De har bra näringsinnehåll och håller sig i fickan hela dagen. Dessutom blir man ordentligt mätt av dem.

Alexandra De Paoli vid Strömsös brygga. - Spela upp på Arenan

Personligen gillar jag utflyktsmat som går att stoppa i fickan – små, kompakta munsbitar som mättar bra. Det är ju också bra om mellanmål består av annat än socker. De här kakorna uppfyller alla de här kriterierna, plus att de är lätta och billiga att göra.

Olika storlekars skålar med ris, kikärter, olja och soltorkad tomat.
Bildtext Få, men mättande ingredienser.
Bild: Monica Storm / Yle

Basen består av ris och kikärter, en kombination som ger fullvärdigt protein. Smaksättningen är soltorkade tomater och tandoori, som är en indisk kryddblandning.

Resultatet är delikata, kompakta små kakor, som håller formen i fickan eller väskan hela dagen utan att smula sönder. De passar perfekt till utflykter, på skidturen, på väg till gymmet, som mellanmål och på resor.

Åtta matkakor på en plåt som står på ett verandaräcke.
Bildtext Alexandras matiga mellanmålskakor gräddas en halvtimme i ugnen.
Bild: Monica Storm / Yle

Kryddiga matbars med kikärter och ris

Mängd: 8 st

Tillagningstid: 60 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 3 dl kokt basmatiris

  • 3 dl kokta kikärter

  • ½ dl hackade soltorkade tomater i olja

  • 2 msk tandooripulver

  • ½ dl chiafrön

  • 2 msk olivolja

  • ½ tsk salt

Instruktioner

  1. Koka 1,5 dl basmatiris i 3 dl vatten och låt svalna.

  2. Skölj av en burk färdigkokta kikärter och mät upp 3 dl.

  3. Blanda kikärterna med 3 dl basmatiris i en matberedare.

  4. Tillsätt de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet.

  5. Forma kakor på en plåt med bakplåtspapper. Smeten ska vara så klibbig att kakorna håller ihop och så torr att de inte flyter ut. Försök forma jämna kanter, utstickande delar faller lätt av den färdiga kakan.

  6. Baka i ugnen på 175° i 30 minuter eller tills kakorna har fått en lätt knaprig skorpa.

  7. När kakorna svalnat helt, slå in dem i bakplåtspapper eller bivaxduk.

  8. I frysen håller kakorna minst tre månader. I kylskåp håller de cirka tre dagar.

Brun matkaka insvept i mönstrat bivaxtyg
Bildtext Kryddiga mellanmålskakor med ris och kikärter.
Bild: Yle/Monica Storm