Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Line och Tallink Silja välkomnar konkurrensen om fartygspersonal då Finnlines rekryterar – fler arbetsplatser ökar intresset för branschen

Uppdaterad 15.09.2023 12:59.
Ett stort, blått bilpassagerarfartyg ligger vid kajen med bogporten öppen. Man ser rätt in på bildäcket.
Bildtext Finnlines nya fartyg Finnsirius har öppnat bogporten och är beredd att ta emot passagerare, men också personal från de andra rederierna.
Bild: Ari Welling / Yle

Finnlines nya fartyg Finnsirius ger sig ut på premiärtur från Nådendal till Kapellskär på fredag. Dess systerfartyg Finncanopus kommer senare att sättas in på samma rutt.

De nya fartygen på rutten kommer att ha en stor inverkan på sysselsättningen. Finnlines meddelade redan i slutet av 2022 att de två nya fartygen medför 200 fasta anställningar och även jobb för säsongsarbetare. Det innebär hårdare konkurrens för rederierna om personal.

– Det behövs fler människor i branschen, och det finns utmärkta arbetsvillkor och förmåner här jämfört med många liknande jobb i land. Därför har vi velat rekrytera personal också utanför sjöfartsbranschen. Över lag har det gått bra, och vi har fått mycket personal som kommit från land för att arbeta på våra fartyg. Men dessutom har vi också fått folk från andra rederier, säger Finnlines personalchef Jan Laurell.

Stefan Karell är en av dem som har bytt till Finnlines från ett annat rederi. Efter nästan 25 år ville han gärna prova på någonting nytt och se hur man gör vid andra bolag.

– Man kan rutinerna, känner många ombord på fartygen, där fanns ingenting nytt så vardagen blev rätt rutinmässig. Att få börja med något nytt var ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, säger Karell.

Karell uppger att det funnits nästan 2 500 sökande till jobben på de två nya Finnlinesfartygen, men han vet inte hur stor rekryteringen varit från de andra rederierna. En del av hans tidigare kolleger har sökt jobb där, och han vet att några har fått jobb på Finnlines.

En man utan hår, med gråsvart kort skägg och mustasch, glasögon, vit skjorta och slips tittar in i kameran. Han står på ett fartygsdäck med solen och siluetten av Helsingfors i bakgrunden.
Bildtext Stefan Karell ser fram emot att bli befälhavare för Finncanopus, som i slutet av året byggs klart på det kinesiska varvet CMI Jinling i Weihai.
Bild: Privat bild

– Nog stannar man oftast ganska länge på den plats som man fått. Det var många på mitt förra rederi som hade jobbat 15, 20, 25 år där och fortfarande är kvar. Det finns ju inte oändligt mycket arbetsplatser i den här branschen, åtminstone inte om man vill stanna i de här farvattnen, säger Karell.

Blev uppsagd under coronan, så hon bytte rederi då hon fick fast anställning

Benita Hagström började på onsdagen jobba på Finnlines nya fartyg Finnsirius. Det var en stor lättnad att få fast anställning som shops assistent, för hon blev uppsagd från det rederi hon tidigare jobbade för.

– Det var coronan som strulade till det. År 2020 blev jag uppsagd från rederiets svenskflaggade båt. Eftersom det inte fanns jobb, och eftersom det under svensk flagg inte finns permittering, så blev jag uppsagd, säger Hagström.

Efter det jobbade hon en tid på daghem, tills passagerarfärjorna började gå mer regelbundet igen. Då fick hon tillbaka jobbet, men inte sin fasta anställning. En lång tid jobbade hon bara extra anställd på rederiet ända till i onsdags.

– Det är underbart! Det är en sådan lättnad att få ett fast jobb. Och det är jätteroligt med ett nytt koncept och nya äventyr, säger Hagström.

En kvinna med ljus pagefrisyr, vit skjorta och rosa tröja tittar rakt in i kameran.
Bildtext Benita Hagström är lycklig över att ha fått fast anställning igen.
Bild: Privat bild

Men trots att hon nu fått jobb och är hur nöjd som helst, skulle Hagström inte rekommendera sjöfartsjobb till andra. Det är otryggt, särskilt för den som till exempel har bostadslån eller småbarn, eftersom det är svårt att få tillsvidareanställning.

– Det är hemskt att säga det, men branschen är ingenting att satsa på. Jobb finns ju. Det finns massor med jobb, men fastanställningar finns det inte mycket av, och det är tråkigt, säger Hagström.

Däremot poängterar rederierna ändå att många uppskattar att jobba till sjöss, eftersom man kan jobba vecka/vecka, alltså en vecka jobb och en vecka ledigt. Då har man lediga kvällar och helger då man är hemma. Så är alltid inte fallet för den som jobbar i land.

Ju fler jobb inom den finländska sjöfartsbranschen desto bättre är det för alla

På Viking Line upplever man inte att personalsituationen skulle vara särskilt svår. En orsak är att antalet fartyg på Östersjön minskat, då Tallink Silja denna vinter igen kör med bara ett fartyg mellan Åbo och Kapellskär.

– Nu efter högsäsongen brukar det alltid vara en liten svacka, då sommarvikarier fortsätter studera och säsongspersonal tar igen sig och är ute och reser, säger Viking Lines sjöpersonalchef Lena Marcus.

– Det var mycket större brist förra sommaren då ingen visste hur trafiken skulle utvecklas igen efter pandemin. Sommaren är högsäsong, men på grund av osäkerheten kom vi sent igång med rekryteringen, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström, som ansvarar för landpersonalen.

Dessutom är kockar, driftspersonal och annan yrkeskunnig personal en bristvara. Det behövs ett specialkunnande för kockar, för dem som arbetar med à la carte och för vinkunniga, som man skaffar sig först efter lång utbildning och erfarenhet.

En kvinna med ljust, axellångt hår och svart kavaj står lutad mot en halvvägg vid en trappuppgång i ett hus.
Bildtext Enligt Lena Marcus är kockyrket ett tufft yrke, och kockutbildningen drar inte lika bra som för 10-15 år sedan.
Bild: Maarit Wall / Viking Line

Däremot har Finnlines nya fartyg inte varit en så stor konkurrent som man skulle kunna tro.

– Vi har förlorat ett fåtal arbetstagare. Men jag ser det som en positiv sak att det finns fler arbetsplatser på finländska fartyg. Då det finns fler jobb inom den finländska sjöfartsbranschen är det bättre för alla, säger Marcus.

Hon ser snarare en konkurrenssituation mellan land och hav.

– Rederierna konkurrerar visserligen om samma personal, men ju fler arbetsplatser det finns till sjöss desto mer blir folk intresserade av sjöfartsbranschen, säger Marcus.

Tallink Silja har rekryterat bättre än i fjol

Också Tallink Silja har kunnat rekrytera personal mycket bättre än i fjol, då det märktes att arbetstagare efter coronan hade flyttat över till andra branscher eller börjat studera.

Enligt kommunikationsdirektör Marika Nöjd har också Tallink Silja länge haft problem med att rekrytera vissa personalkategorier.

– Det beror inte på något enskilt rederis verksamhet, utan det är konstant brist på arbetstagare inom vissa yrken, säger Nöjd.

Marika Nöjd, en dam med ljust halvlångt hår, glasögon, svart halsduk och en Rosa Bandet-rosett på sin jacka.
Bildtext Vissa arbeten inom teknikavdelningen, till exempel elektriker, kräver lång utbildning och erfarenhet av arbete till sjöss, säger Marika Nöjd.
Bild: Matti Myller / Yle

– Ungdomar vet inte tillräckligt mycket om teknikyrkena och det utbildas inte tillräckligt många på sjöfartsskolorna. Inom sjöfartssektorn krävs också lång erfarenhet av arbete till sjöss för att kvalificera sig för vissa jobb, vilket bidrar till att det råder brist på arbetstagare, säger Nöjd.

Andra områden där det ibland är svårt att hitta personal är kök och städning.

– Finnlines nya fartyg har inte haft någon större inverkan på vår personalomsättning. Det är möjligt att några av våra extraanställda har gått över till Finnlines, men vi känner inte till det exakta antalet, säger Nöjd.

Artikeln har 15.9.2023 klockan 08:18 kompletterats med stycket att många anställda uppskattar möjligheten att jobba vecka/vecka.

Artiklen har 15.9.2023 klockan 11:12 kompletterats med kommentarer av Finnlines personalchef Jan Laurell.

De bytte rederi till Finnlines

5:18

Diskussion om artikeln