Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt projekt ska utveckla naturturismen på ett hållbart sätt: ”Vi vill inte exploatera naturen”

En flock med får betar vid en gräsäng.
Bild: Laura Valta / Yle

Hur låter det att under din semesterresa bygga staket för får eller kanske plocka skräp i skogen? Det är något som ett nytt projekt kring regenerativ naturturism ska tänka på.

Vad är regenerativ naturturism kanske du frågar dig? Enligt Angelique Irjala, vd för näringslivscentralen i Kristinestad, handlar det om att allt mer värna om den plats där man turistar.

– Vi vill inte exploatera den och jobba sönder den. Vi vill hellre se till att vi bidrar till att det blir en hållbar utveckling och att vi dessutom kan göra platsen bättre efter att vi har varit där.

– Till exempel kan man fara till Irland och spika staket åt fåren. Man gör något aktivt för att platsen ska bli bättre.

I början av veckan körde ett treårigt samarbete mellan sju aktörer igång kring just den här sortens turism och med i samarbetet är även näringslivscentralen i Kristinestad.

De övriga aktörerna är organisationen Gold of Lapland i Sverige, Sveriges lantbruksuniversitet, Mittuniversitetet i Östersund, yrkeshögskolan Centria, Itä-Suomen yliopisto samt projektledaren Naturresursinstitutet Luke.

– Vi började egentligen på måndagkväll och vi har haft många och goda diskussioner. Mycket har handlat om vad vi ska göra på olika platser, hur vi ska utveckla och ta det vidare och hur vi ska samarbeta, konstaterar forskare Pia Smeds från Luke.

Tre kvinnor står vid ett gult staket. I bakgrunden syns en lummig trädgård.
Bildtext Angelique Irjala, Pia Smeds och Kristin Godtman Kling ser fram emot ett gott samarbete mellan parterna.
Bild: Juho Teir / Yle

Projektet är i sin linda, så något väldigt konkret kan inte ännu sägas om hur man går vidare med projektet. Irjala påpekar ändå att man nu byter idéer över Kvarken för att kunna få goda exempel från både Sverige och Finland.

– Vi samlar ihop intresserade och kanske skapar någon workshop där de får träffa andra som också har motsvarande tankar och så kan man få idéer tillsammans. Sedan kan vi se hur vi kan dra det vidare och hur vi kan öppna upp det här begreppet. Det ska bli jätteroligt att jobba med entreprenörer från båda länderna.

– Det är en ny form av turism, det är ingen massturism vi pratar om. Det är i mindre skala, men vi tror att det är helt rätt, konstaterar Irjala.

Kristin Godtman Kling forskar om turism och naturturism vid Mittuniversitetet i Östersund. Hon vill se att man med hjälp av projektet kan skapa en mer hållbar turismutveckling i både Sverige och Finland.

– Regenerativ turism handlar mycket om att tillsammans med lokalbefolkningen skapa en hållbar utveckling som är positiv både för lokalsamhället men även för olika naturresurser och förhållanden i naturen.

Hon anser att man i Kristinestad redan är på god väg.

– Det är första gången jag är här och det är jätteroligt att få komma hit. Kristinestad har gjort ett gediget arbete just kring hållbar turism så det här är ett jättebra exempel på hur man kan jobba med de här frågorna.