Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SFP:s Joakim Strand: Staten borde stödja dem som vill stänga sin pälsfarm

Joakim Strand tycker staten borde stödja dem som vill stänga sin pälsfarm - Spela upp på Arenan

Joakim Strand (SFP) är inte för en avveckling av pälsnäringen, men vill att de pälsfarmare som själva vill lägga ner ska få möjlighet till omställningsstöd.

På onsdagen beslutade Livsmedelsverket att alla djur vid pälsfarmer som drabbas av fågelinfluensan ska avlivas, inte bara minkar. Beslutet berör 26 pälsfarmer i de österbottniska landskapen där fågelinfluensa har bekräftats.

SFP:s riksdagsledamot Joakim Strand säger att man måste kunna diskutera omställningsstöd för de farmare som själva är beredda att sluta med näringen.

Staten måste vara beredd att föra en diskussion om omställningsstöd

Joakim Strand, SFP

– De farmare som själva är aktivt i kontakt och vill diskutera någon typ av omställningsstöd tycker jag att staten måste vara beredd att föra en diskussion med, säger Strand.

Strand säger att ledamöter både från regeringen och från oppositionen har blivit kontaktade av pälsfarmare som själva skulle vilja lägga ner sina farmer om de får omställningsstöd.

Vilken typ av stöd det kunde röra sig om vill han inte spekulera om, men enligt Talouselämä kunde prislappen för att avveckla den finländska pälsnäringen röra sig kring 900 miljoner euro.

Regeringen stöder pälsnäringen

Pälsnäringen har ett starkt stöd i Strands egen valkrets i Vasa och han poängterar att han inte är för en avveckling av pälsnäringen.

– Den här regeringen är inte för en avveckling. Pälsnäringen har stöd, liksom andra primärnäringar, i regeringsprogrammet.

Han anser att man måste kunna vara öppen för en dialog, speciellt när det gäller yngre farmare som kämpar med stora lån och som skulle förtjäna ”ett värdigt och sakligt avslut”.

Enligt Strand har ledamöter från Vasa valkrets diskuterat saken på tisdagen.

Har ni diskuterat saken inom riksdagsgruppen?

– Vi var flera från Svenska Folkpartiet med igår, men på något gruppmöte har vi inte separat diskuterat just de senaste dagarnas händelser. I synnerhet vi från Vasa valkrets är beredda att jobba och se över de här sakerna.

Splittrar flera regeringspartier

Frågan om att förbjuda pälsnäringen är en fråga som splittrar SFP och Samlingspartiet. Valkompassen inför vårens riksdagsval visar till exempel att SFP:arna från södra Finland är kritiska mot att pälsnäringen ska vara tillåten i framtiden.

Ett medborgarinitiativ om att förbjuda pälsdjursuppfödning gick vidare till riksdagen förra veckan.

Sannf, KD, C och RN är inte för ett förbud, medan SDP, VF och Gröna är det. Både Saml och SFP är delade i frågan med ganska lika många ledamöter för och emot.