Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Injiceringsrum på tapeten i riksdagen: ”Ett lagligt rum för att begå brott i”, säger sannfinländare

Ett brukarrum i Paris med stålar uppradade vid var sitt bås.
Bildtext Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar försök med övervakade injiceringsrum för personer som missbrukar narkotika.
Bild: IAN LANGSDON/EPA-EFE/All Over Press

Ska Finland inleda ett försök med övervakade injiceringsrum eller inte? Det här är en fråga som nu diskuterats i riksdagen i form av ett medborgarinitiativ.

Som väntat var debatten om injiceringsrum livlig i plenisalen på onsdagen.

Medborgarinitiativet som behandlades föreslår att lagberedning inleds för att möjliggöra ett försök med injektionsrum för personer med drogberoende.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Kaisa Garedew inledde med att kritisera att riksdagen än en gång behandlar ett medborgarinitiativ som driver på en liberalisering av Finlands drogpolitik.

– Att vi med statliga medel skulle erbjuda rum för injicering av droger, alltså ett lagligt rum att begå brott i, ger unga en signal om att vi accepterar narkotikabruk.

Hälsomyndigheten vill se försök med injiceringsrum

Päivi Räsänen från Kristdemokraterna talade i ungefär samma toner, men fick mothugg från framför allt De Gröna och Vänsterförbundet.

De Grönas Maria Ohisalo förklarade att det är farligt hur tabu det är att tala om droger i både riksdagen och i Finland.

– Vår nuvarande drogpolitik har lett till att mängden narkotikadödsfall ökat med 27 procent på tio år. Finland leder statistiken för under 25-åringar.

Ohisalo talar om vikten att nu driva igenom ett försök med injiceringsrum, något som också Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar.

Så sent som förra veckan påminde institutet om att det finns åtgärder som kan förhindra drogrelaterade dödsfall.

Övervakade injiceringsrum listas högt bland institutets rekommendationer, på punkt nummer tre av tolv punkter.

Riksdagen måste behandla medborgarinitiativ

Största delen av regeringen är emot injiceringsrum

Flera partier har behandlat motioner om injiceringsrum på sina partimöten de senaste åren.

I Yles valkompass i våras blev det tydligt att de flesta av de invalda som företräder ett regeringsparti inte är positivt inställda till injiceringsrum. Undantaget är SFP.

Graf som visar hur svaren fördelas