Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Aki Kaurismäkis film Höstlöv som faller är Finlands Oscarskandidat

Alma Pöysti och Jussi Vatanen som Ansa och Holappa i Kaurismäkis film Kuolleet lehdet.
Bildtext Alma Pöysti och Jussi Vatanen spelar huvudrollerna i Höstlöv som faller.
Bild: Malla Hukkanen c/o Sputnik

Höstlöv som faller tävlar om en Oscarsnominering för bästa internationella film. Det är femte gången en film av Aki Kaurismäki är Finlands Oscarskandidat.

Höstlöv som faller är en romantisk komedi om två ensamma människor som möts men där en massa stora och små hinder står i vägen för deras lycka.

Finlands Oscarsjury beskriver filmen som en klassisk och avskalad kärlekshistoria som använder sig av den oskyldiga sagans medel. Filmens berättelse väcker genklang internationellt och framgången utomlands är redan nu i en klass för sig.

Filmen vann Prix du Jury i Cannes i våras och i början av september vann filmen det internationella kritikerpriset.

Ambivalent förhållande till Oscar

Aki Kaurismäki har själv sagt att han inte bryr sig om en Oscarsnominering.

Kaurismäkis filmer har fyra gånger tidigare varit Finlands Oscarskandidat och filmen Mies vailla menneisyyttä / Mannen utan minne blev även Oscarsnominerad 2003.

Det är den enda finländska långfilm som hittills blivit Oscarsnominerad. Selma Vilhunens kortfilm Pitääkö mun kaikki hoitaa var nominerad i kategorin bästa fiktiva kortfilm 2014.

Aki Kaurismäki bojkottade Oscarsgalan 2003 på grund av USAs krig i Irak. I år meddelade Kaurismäki att hans nya film får vara med i urvalet av filmer som kan bli Finlands Oscarskandidat. Han har ändå meddelat att han inte längre flyger och därför inte kommer att delta i Oscarsgalan ifall hans film blir nominerad.

Höstlöv som faller har biopremiär på fredagen.

Den 23 januari 2024 klarnar det vilka filmer som tävlar om en Oscar i kategorin bästa internationella film. Oscarsgalan går av stapeln 10 mars 2024.

Aki Kaurismäkis tidigare filmer kan du se på Arenan.