Språkproblem och brutna löften på kritiserat eftisföretag: ”Barnen fick bannor men hade ingen aning om vad som sades”
Samma eftisföretag som kritiserats i Esbo får också kritik för eftermiddagsverksamheten vid Staffansby skola i Helsingfors. Svenska Yle har pratat med anställda vid företaget och en förälder med barn i ett eftis som drivs av H & S International School.
Problemen hopar sig vid eftermiddagsverksamheten som drivs av företaget HSIS, det vill säga H & S International School, vid de svenskspråkiga skolorna i Esbo och Helsingfors. Verksamheten riktar sig till elever på årskurserna ett och två.
Svenska Yle har pratat med anställda vid företaget och en förälder med barn i ett eftis som drivs av HSIS.
Svenska Yle och Hufvudstadsbladet har tidigare berättat (bakom betalvägg) om personal som inte kan svenska och brist på pedagogisk aktivitet vid HSIS eftermiddagsklubbar i Esbo. Esbo stad ordnade i veckan ett möte med företaget för att få ordning på situationen.
Mera: ”En i personalen är alldeles för snäll” – nu kommenterar företagets vd problemen vid eftermiddagsklubb i Esboskola

”Ansvariga handledaren slutade under första dagen”
En person som i augusti jobbade vid eftiset i Lagstads skola i Esbo säger till Svenska Yle att han fick mycket mer ansvar än han hade tänkt sig. Han vill uttala sig anonymt.
Han jobbar inte kvar i Lagstad men däremot för samma företag vid en annan skolas eftermiddagsverksamhet.
– Den förra ansvariga handledaren slutade under första dagen och jag övertog då den positionen eftersom det inte fanns någon annan. Jag höll i tyglarna tills det kom en annan. Det pågick i ett par veckor, säger han.
”Många sa att situationen inte är mitt fel”
Han har ingen utbildning inom pedagogik men beskriver sig som socialt utåtriktad.
– Jag fick stöd från lärarna vid Lagstads skola och av föräldrarna. Många sa att situationen inte är mitt fel.
Jag förstår att föräldrarna är oroliga för sina barn
Hur har du upplevt kritiken från föräldrarna?
– Jag förstår föräldrarna. Jag förstår att de är oroliga för sina barn. Jag förstår att de är kritiska mot att en ny person utan erfarenhet kommer in.
”Jag behöver inte vara barnens vän”
Han är samma person som företagets vd Henna Soininen-Stojanov beskrev som ”alldeles för snäll” i en tidigare artikel.
– Det är korrekt. Men jag har nu blivit mer strikt och sätter ner foten. Jag behöver inte vara barnens vän, säger han.
Han jobbar nu vid eftermiddagsverksamheten i Mattliden och säger att där fungerar allting mycket bra.
– Det är ett otroligt eftis som fungerar jättefint. Vi har struktur och vet vad vi gör. Vi har bra koll på barnen och bryr oss om kollegerna. Vi har en otroligt bra ”manager” (ansvarig handledare), säger han.
”Barnen fick bannor men hade ingen aning om vad som sades”
Svenska Yle pratar också med en tidigare anställd vid HSIS, som inte vill framträda med namn. Personen har jobbat på ett eftis vid en svenskspråkig skola i huvudstadsregionen.
– I den övriga personalen var det flera som inte talade svenska. Barnen blev därför glada när jag kom och talade svenska med dem. Arbetsspråket bland personalen var engelska och det var svårt att kommunicera kring dagliga problem, säger hen.
Många barn känner sig otrygga då personalen inte talar svenska
– Många barn känner sig otrygga då personalen inte talar svenska. Vissa kan lite engelska men inte så mycket att de förstår avancerade tillsägelser på engelska. Barnen fick bannor men hade ingen aning om vad som sades, säger hen, som bara jobbade en kort tid vid eftermiddagsklubben.
Hen är också kritisk till lokalen eftersom ett 50-tal barn trängdes på 35-40 kvadratmeter.
– Om jag varit ansvarig hade jag stängt verksamheten. Det var helt orimligt.
Brutna löften om aktiviteter
I Helsingfors har företaget från och med det här läsåret hand om eftermiddagsverksamheten i Norsen i Kronohagen och i Staffansby.
Henri Rikaniemis barn går i eftiset i Staffansby lågstadieskola. Han säger att han blivit besviken.
– Vi fick innan skolstart material om verksamheten men verkligheten har visat sig vara något helt annat. Barnen engageras inte i olika aktiviteter fastän det stod så i informationsmaterialet på förhand. Istället får barnen leka för sig själv, säger Rikaniemi.
– Fastän vädret varit bra har 20 barn suttit inne och tittat på film på en laptop. Men det har väl varit lätt för arrangören, säger Rikaniemi.
”Jag är rädd att det händer något”
Första dagen Rikaniemi hämtade sitt barn från eftiset måste han skriva in barnets namn på sin telefon för att personalen skulle förstå vem han kom efter. Han talade till slut engelska med personalen.
– Jag är rädd att det händer något och barnet inte kan kommunicera med personalen, säger han.
Han påpekar att det inte finns alternativ för hans barn och att han betalar 100 euro i månaden för verksamheten.
”Finlandssvenskar vill inte jobba deltid med dålig lön”
Vd:n för HSIS, Henna Soininen-Stojanov säger att det inte stämmer att personalen i Staffansby eftis inte talar svenska.
– Fyra av fem gör det. Sinsemellan talar de engelska. Finlandssvenskar har i medeltal högre inkomster än andra och de vill inte jobba deltid med dålig lön. Därför måste vi anställa personer vars modersmål inte är svenska, säger hon.
– Jag har själv följt med verksamheten utomhus och det ser helt normalt ut. Personalen har också veckoplaner och listor över aktiviteter där var och en av handledarna får välja aktivitet.
Varför har det då inte ordnats aktiviteter för barnen?
– Jag har inte frågat och jag tror att någonting har ordnats. I början försöker personalen bekanta sig med barnen för att ta reda på vad de vill göra. Det är enligt mig lättare att kontrollera barnen om man ordnar aktiviteter, säger Soininen-Stojanov.
Enligt henne kommer man nu att ordna fler aktiviteter för barnen.
Vid fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad är man medvetna om problemen.
– I Staffansby har skolan haft möten med föräldrar och personal. Och administrationen har haft möten med HSIS under den senaste veckan och försöker utveckla verksamheten enligt feedbacken vi får. Den största utmaningen är att personalen byts ut, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten.
Grankulla sparar genom att inte upphandla
I Grankulla hade HSIS hand om eftermiddagsverksamheten i fem år till och med våren 2023.
Staden beslöt att överta verksamheten från hösten 2023. En utredning visade nämligen att staden sparar 140 000 - 155 000 per år om man själv har hand om eftermiddagsverksamheten vid Granhultsskolan och Mäntymäen koulu.
– Jag hörde inga klagomål om HSIS, det vill säga inget i stil med det som nu lyfts upp i Esbo, säger Grankullas bildningsdirektör Mikael Flemmich.
Enligt Flemmich hade eftiset tillräckligt med personal.
– Orsaken till att staden tog över är att det är tryggare för barnen. Skolgångshandledarna vid Granhultsskolan har nu möjlighet att fortsätta som eftisledare för barn som är bekanta för dem. Det gör också att handledarna kan jobba heltid, säger Flemmich.