Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En tillfällig arbetsbro underlättar belastningen på Rävsundsbron: ”Vi har flera transporter som är för tunga för den gamla bron”

Uppdaterad 14.09.2023 09:16.
En trafikskylt med varning för vägarbeten vid Rävsundsbron mellan S:t Karins och Pargas.
Bildtext Arkivbild. Rävsundsbron är i mycket dåligt skick.
Bild: Nora Engström / Yle

Den tillfälliga bro som byggs vid Rävsundet kan underlätta frakten av tyngre specialtransporter till Pargas. Arbetsbron är ändå i första hand menad för fordon som arbetar med den nya bron.

I onsdags beviljade Regionförvaltningsverket tillstånd att stänga farleden för båttrafik vid Rävsundet eftersom myndigheterna ska bygga en tillfällig bro för den tunga trafiken vid byggarbetsplatsen. Tanken är att farleden för båttrafik vid Rävsundet stängs i början av oktober, men en mer exakt tidtabell meddelas senare.

I den ansökan som lämnats in står det att också övrig tung trafik kan dirigeras till den tillfälliga bron vid behov. Janne Wikström, projektchef vid Trafikledsverket, säger ändå att arbetsbron främst är till för byggarbetsplatsens egen trafik.

– I första hand betjänar den tillfälliga bron de fordon som bygger den nya Rävsundsbron. Genom att flytta arbetsfordonen till en tillfällig arbetsbro, minskar vi belastningen på den gamla bron. Vi har också flera transporter som är för tunga för att transportera över den gamla bron, till exempel stora lyftkranar eller tyngre byggmaterial till den nya bron, säger Wikström.

Janne Wikström står på Rävsundsbron.
Bildtext Arkivbild. Janne Wikström tycker att det är bra att arbetsplatstrafiken flyttar till den tillfälliga bron, så att belastningen på Rävsundsbron minskar.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Enstaka tunga specialtransporter kan skötas via bron

Arbetsbron används i första hand för lastbilar med lass, byggarbetsplatsens tomma lastbilar kommer fortsättningsvis att köra på den gamla bron. Även om det enligt tillståndet finns en möjlighet för övrig tung trafik att ta sig över bron, så gäller det i nuläget endast specialtransporter.

– Det är en enfilig bro, så det kan inte på något sätt betjäna hela den tunga trafiken. Men om det finns behov av enstaka tunga specialtransporter kan de under nattetid och med speciallov skötas via arbetsbron, säger Wikström.

”Jättebra möjlighet för storindustrin i Pargas”

Mikael Furu, affärsområdeschef för Nordkalks brända kalkdivision, tycker att det är positivt om den tillfälliga bron kan underlätta tyngre specialtransporter till Pargas.

– För storindustrin överlag i Pargas är det jättebra att det finns en möjlighet att göra riktigt tunga transporter på bron. Hittills fungerar det med färjförbindelse och den är dyr och komplicerad att boka, så det är bra med alternativ, säger Furu.

Ljushårig man med glasögon.
Bildtext Arkivbild. Mikael Furu tycker det är bra att belastningen på Rävsundsbron minskar.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Bron blir viktigare, då båtfarleden stängs

Även båttrafiken vid Hessundet stängs igen i oktober då båtsäsongen är över. Verkstadsföretaget Paramet i Pargas, som verkar alldeles intill det nya brobygget vid Hessund i Pargas, fraktar en del av sitt material med pråm och då farleden för båttrafik stängs av vid Hessundet ökar det förstås på trycket vid broarna, konstaterar Janne Pulkkinen, som är verkställande direktör vid Paramet.

– Vi är förberedda på att farleden för båttrafik stängs vid Hessund och det är inte ett stort problem för oss, men blir det ytterligare viktbegränsningar på Rävsundsbron kan det uppstå problem. Jag är tacksam för att vi har bra kontakt med byggnadsentreprenören och att de försöker informera och beakta våra behov, säger Pulkkinen.

Hessundinsillan rakennustyömaa
Bildtext Arkivbild. En liten passage vid Hessundsbron har varit öppen för båttrafik i sommar, men i oktober stängs farleden igen.
Bild: Iina Heilala / Yle

”Överlag följer våra trafikanter viktbegränsningen”

När det gäller problemen med att många tunga transporter kör med för mycket lass över Rävsundsbron, säger Furu och Pulkkinen att de åtminstone övervakar att viktbegränsningarna följs på sina transporter.

– Vi har en våg och kollar regelbundet upp det här. Överlag följer våra trafikanter viktbegränsningarna jättebra och om vi märker problem har vi genast tagit upp det med trafikanten att de förstår att det är viktigt att reglerna följs. Men överlag är det här inget stort problem för oss, säger Furu.

– Våra chaufförer tar inte emot transporter som överskrider viktbegränsningen. Transporter som överskrider viktbegränsningen, delar vi upp i flera mindre transporter, säger Pulkkinen.

Farttavla på Rävsundsbron i Pargas.
Bildtext Många tunga transporter överskrider viktbegränsningen på 76 ton.
Bild: Jesper Alm / Yle

Den 22 september ordnar NTM-centralen och Pargas stad ett informationsmöte om Rävsundsbron på mötesverktyget Teams.

En tillfällig arbetsbro byggs vid Rävsundsbron

5:01

Diskussion om artikeln