Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lyckad säkerhetsövning: 800 barn evakuerades ur Åbo domkyrka på under fem minuter

Övningen utfördes av 800 barn från Luostarivuoren koulu.

Åbo och S:t Karins Kyrkliga samfällighet ordnade en evakueringsövning av domkyrkan tillsammans med räddningsverket. Övningen utfördes med 800 barn från Luostarivuoren koulu. Målet var att de på under fem minuter skulle utrymma kyrkan.

Det är inte varje dag som det ordnas så här stora utrymningsövningar i domkyrkan, och lyckligtvis har kyrkan varit skonad från större bränder åtminstone de senaste tvåhundra åren. Både kyrkan och räddningsverket ger beröm för hur bra barnen klarade av övningen.

Sofia Flinck som är präst i domkyrkoförsamlingen säger att övningen gick extra bra.

– Det gick snabbt, det gick lugnt och tryggt. Här har vi ingen panik. Övningen gick alldeles enligt förhoppningarna, säger Flinck.

Flinck säger att det är viktigt för alla som besöker kyrkan att veta att det är tryggt att besöka kyrkan.

– Sedan är det också viktigt att vi som jobbar i kyrkan också vet tillräckligt om vad som behöver göras i olika situationer för att trygga säkerheten.

Sofia Flink är präst i Åbo domkyrka säger att övningen gick extra bra.

Även ledande brandinspektör vid Egentliga Finlands räddningsverk, Knut Lehtinen, säger att övningen var lyckad.

– Det gick mycket bra. Efter övningarna försöker man såklart gå igenom saker som kunde ha gjorts annorlunda eller bättre. Småsaker kan ha en stor betydelse i verkliga situationer. Det här gick åtminstone mycket snabbare än förväntat, säger Lehtinen.

Lehtinen tillägger också att de unga barnen kan ha en fördel då det kommer till hur snabbt de kan utföra evakueringar.

– De har ändå vanan inne då skolorna ofta övar säkerhet. Annat kan det vara på julen då det är en mer blandad publik, säger Lehtinen.

Ledande brandinspektör vid Egentliga Finlands räddningsverk Knut Lehtinen.

Fastän barnen klarade övningen snabbt och smidigt säger Lehtinen att tiden inte är det viktigaste att fästa uppmärksamheten på vid sådana här övningar.

– Viktigast är att vi kan gå igenom alla tillvägagångssätt och få en översikt på var de svaga punkterna finns. Det har ingen betydelse om det tar sju eller tio minuter bara alla kommer ut tryggt, säger Lehtinen.

Ett par svagheter som Lehtinen upptäckt i samband med övningen i Åbo domkyrka var att larmets volym var rätt låg och dessutom finns det endast en utväg för de som rör sig med rullstol.

– Det här är saker som kyrkan behöver se över, säger Lehtinen.

Luostarivuoren koulu ställde upp

Yle Åboland talade också med barn från årskurs sex i Luostarivuoren koulu som deltog i övningen. Mikael Martikainen känner att övningen var lyckad.

– Vi hade mycket människor med här. Jag visste att det var bäst att bara göra som man blev tillsagd. Speciellt nervös var jag inte. Nu vet jag hur jag ska ta mig ut ur domkyrkan om det börjar brinna, säger Martikainen.

– Det var en mycket realistisk övning, tilläger skolkamraten Unto Peltonen.

Alda Murto trodde att larmet skulle vara starkare än det till sist blev.

– Jag trodde det skulle komma ett högt ”piipaa”-ljud. Lite trångt var det också när alla skulle ut genom samma dörr, men det gick bra.

Barn från Luostarivuoren koulu om säkerhetsövningen i Åbo domkyrka.

Diskussion om artikeln