Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Det är såklart lite synd med studielånet” – studerande oroar sig över ekonomin då levnadskostnaderna skjutit i höjden

Många studerande oroar sig över hur ekonomin ska gå ihop. - Spela upp på Arenan

Sidojobb, sparsamhet och lån från föräldrarna. Mycket krävs för att få ekonomin att gå ihop under studierna, berättar studerande.

Arne Räikkönen studerar till tradenom på Novia och förlitar sig på många olika inkomstkällor för att klara av ekonomin.

– Nu har jag börjat jobba på distans på sidan om, några timmar i veckan, så har vi också börjat veckohandla mat för att spara så mycket som möjligt. Stipendier är också viktigt att få, annars blir det lite knapert, säger Räikkönen.

Räikkönen berättar att han också har tagit ut studielån, men försöker att låta bli att använda det så mycket som möjligt så att det inte ska bli så dyrt att betala tillbaka det när studierna är klara.

”Jätteskönt att vi kan äta studielunch för 2,95”

Räikkönen berättar att han spelar ishockey, vilket innebär en del extra kostnader. Därför försöker han spara in på andra håll, bland annat när det gäller matinköpen.

– Det är maten som är den största utgiften, vi har gjort en egen budget för det som vi försöker hålla oss till. Det är jätteskönt att vi kan äta studielunch för 2,95 euro, men utöver det så far det ganska mycket pengar på mat.

Förutom det här så gäller det också att inte slösa för mycket pengar på utekvällar - det sparar man in mycket på, menar Räikkönen.

En ung man med rött hår och svarta glasögon.
Bildtext Många bäckar små behövs för att finansiera studierna, säger Arne Räikkönen.
Bild: Arash Matin / Yle

”Jag borde flytta till ett mindre ställe”

Isabella Zitting studerar kulturanalys vid Åbo Akademi och berättar att ekonomin ofta är i tankarna, och hon tror att det här kan bero på att ekonomifrågor har varit ett hett ämne för medierna och på internet den senaste tiden.

Trots att studierna är tidskrävande så känner hon ändå att hon måste jobba på sidan för att få vardagsutgifterna att gå ihop.

– Så tar jag också lån från mina föräldrar. Inte ännu något från banken, utan hellre från mina föräldrar eftersom det känns tryggare.

– Att låna från mina föräldrar för att komma vidare med mina studier känns inte så bra som en 25-åring eftersom man känner sig som en vuxen som borde klara sig själv.

För Zittings del så är det främst hyran som bekymrar.

– Det har gjort att jag har börjat fundera på att jag borde flytta till ett mindre ställe utanför stan. Men det medför också kostnader med att ta sig in till studiekvarteret. Så det gör att jag måste fundera på ifall det är bättre att bo billigt och ha lite dyrare resekostnader.

Ung kvinna med rött hår och glasögon.
Bildtext Ekonomifrågor har varit på tapeten den senaste tiden inom politiken och i medierna, menar Isabella Zitting.
Bild: Arash Matin / Yle

”Räntan var mycket lägre för några år sedan”

– Lite måste man nog kolla så att man inte köper allt möjligt onödigt, men jag har alltid varit av den åsikten att jag ändå gärna lägger lite extra på kvalitativ mat, och mindre på annat, säger Alexandra Enlund som studerar vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi.

Enlund skriver just nu sin pro gradu-avhandling, och berättar att studierna finansieras med studiestöd och studielån samt ett litet sidojobb på 10 timmar i veckan.

– Det är såklart lite synd med studielånet eftersom räntan var mycket lägre för några år sedan då man tog studielån. Såklart påverkar det lite, men jag tänker att det nog ändå lönar sig.

Ung kvinna med blont hår och grå jacka.
Bildtext Alexandra Enlund skriver sin magisteravhandling på Handelshögskolan vid Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin / Yle

”Maten är definitivt en stor grej”

Rasmus Söderlund som studerar finansiell ekonomi på Hanken i Helsingfors berättar att han nyss lyft sitt första studielån och att han behövde fundera både en och två gånger innan han tog beslutet.

– När jag tog studielånet så tänkte jag att jag inte hade så många alternativ, då allting har blivit så dyrt. Jag kände att det är bättre att ta studielånet istället för att jobba eftersom man skulle ha behövt jobba så mycket att det hade börjat inverka på studierna.

– Fast räntekostnaderna är högre så tänkte jag ändå att det var det bästa av några dåliga alternativ.

Studielån sågs för bara några år sedan som ett säkert kort för studerande som ville få lite mer pengar att röra sig med. Då räntorna var låga var det också många som rekommenderade investering av studielånet, ifall man inte behövde pengarna för att täcka levnadskostnaderna.

Nu när räntorna har stigit och läget ser annorlunda ut.

– Just nu när det är osäkert hur stora räntorna kommer att vara så tycker jag att det är bättre att inte investerade utan att bara ta så mycket man behöver. Alla jag känner som har tagit studielån har tagit för att det behövs.

Mera: ”Det här är inte snabba cash” – är det fortfarande vettigt att investera sitt studielån?

Förutom studiestöd och studielån så har Söderlund sommarjobbat och jobbar just nu också deltid, ungefär åtta timmar i veckan. Han bor i en studerandebostad och berättar att hyran har varit stabil. Istället är det matkostnaderna som oroar mest.

– Maten är definitivt en stor grej. Också på universitetskafeerna har priset på maten ökat massor. Tidigare har man kunnat ta hem maten och ta flera portioner, men nu har det kommit begränsningar på flera ställen.

Du kan kommentera artikeln fram till klockan 22 måndagen den 18 september.

Diskussion om artikeln