Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås stadsdirektör byter jobb – Ujula blir kanslichef i Helsingfors

Jukka-Pekka Ujula står med en blombukett i famnen efter att precis ha blivit utnämnd till kanslichef.
Bildtext Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula valdes till ett toppjobb i Helsingfors på onsdagskvällen.
Bild: Hannah Thule / Yle

Borgås nuvarande stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula fick jobbet som Helsingfors stads nya kanslichef.

Helsingfors stadsfullmäktige valde Ujula till posten som Helsingfors stads högsta tjänsteinnehavare.

Borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) påpekar i sitt anförande innan valet att kanslichefen egentligen, med tanke på Helsingfors tyngd som huvudstad, är hela landets högsta tjänsteinnehavare.

Av nio sökande tog sig Ujula längst i rekryteringsprocessen och var stadsstyrelsens favoritkandidat. På fullmäktigemötet föreslog Vänstern och De Gröna att man istället väljer den andra toppkandidaten, den nuvarande kanslichefen Sami Sarvilinna.

Till slut valdes Ujula i en anonym omröstning med 54 röster mot Sarvilinnas 28. En annan kandidat, Stuba Nikula, fick 2 röster och en röstsedel förkastades. Inga röstsedlar var blanka.

Ujula berättar att han är glad och lite överraskad över valet. Han måste smälta det hela lite innan han kan kommentera hur det känns att byta arbete. Borgå kommer att förbli familjens hemstad, åtminstone i början.

– Det finns så många praktiska grejer man måste sköta först innan man kan fatta beslut om var man bor. Det är en fråga om skolor och annat, säger Ujula.

Stort ansvar

Ujulas starkaste merit är att han som stadsdirektör i Borgå har lett en stad med 50 000 invånare i fjorton år.

Som Helsingfors kanslichef kommer Ujula att leda stadens centralförvaltning och vara chef för stadskansliet som lyder under stadsstyrelsen. Kanslichefen är också föredragande för stadsstyrelsen, dess sektioner och borgmästaren samt chef för stadens fyra sektorchefer. Kanslichefen väljs för sju år åt gången.

Valet föll på Ujula eftersom han enligt stadsstyrelsen har gedigen erfarenhet och god förmåga att leda en stor organisation strategiskt och operativt. Han har jobbat nästan hela sin karriär inom den kommunala sektorn, är insatt i hur allt fungerar och har många kontakter.

Jukka-Pekka Ujula har varit stadsdirektör i Borgå sedan sommaren 2009. Förra hösten återvaldes han som stadsdirektör för de kommande sju åren, men Ujula har nu och då ansökt om andra jobb. I juni blev han tvåa när Vanda valde ny stadsdirektör.

Ujula har tidigare sagt till Yle Östnyland att han sökte jobben som stadsdirektör i Vanda och kanslichef i Helsingfors eftersom jobbchanser som de två inte kommer varje år.

Vad ser du mest fram emot i ditt nya arbete?

– Vi har alla ganska stora utmaningar framför oss, inte bara Helsingfors men hela landet. Det är förstås fint att komma till huvudstaden och arbeta med det stora antalet människor som jobbar för staden. Man har en bra strategi här i Helsingfors och nu är frågan bara om att förverkliga den, säger Ujula.

En sak som Ujula kan komma att få på sitt bord är att fortsätta reda ut problemen med utbetalningar av personalens löner.

– Jag tror det redan har gjorts jättemycket, men jag måste bekanta mig med frågan och diskutera med människor, säger Ujula.

Som brukligt är kanslichefsanställningen villkorlig tills Ujula visat upp en hälsoutredning, och han har en prövotid på sex månader. Staden avtalar separat med Ujula om när han börjar sitt nya jobb och Helsingfors stadsstyrelse beslutar om lönen när direktörsavtalet görs upp. Den nuvarande kanslichefens tjänsteförhållande upphör den 14 oktober.

Bättre Borgå än innan

Jukka-Pekka Ujula tror att det Borgå han lämnar efter sig är bättre än förr.

– Jag tror vi tillsammans med bra personal och beslutsfattare har lyckats utveckla Borgå under de här 14 åren. Det är större och det har hänt positiva saker inom näringslivet. Jag tror att slutsatsen är bra, säger Ujula.

Vad är det viktigaste du har åstadkommit i Borgå?

– Borgå har mycket starkare ekonomi än tidigare och det har hänt väldigt mycket inom stadsplaneringen på Västra åstranden, den har byggts nästan i sin helhet under de här 14 åren, säger Ujula.

Samtidigt tror han ekonomin kommer att vara en av Borgås största utmaningar framöver.

– Det är ganska stora investeringar på kommande. Och förstås är det frågan om att världen och kommunallivet förändras hela tiden, man måste kunna reagera på de här stora utmaningarna, säger Ujula.

Diskussion om artikeln