Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enorm uppslutning när Sverige bekämpar svinpest: ”Vissa djur har legat där i veckor”

Uppdaterad 14.09.2023 12:52.
Hårda restriktioner ska förhindra spridningen av svinpest i Fagersta - Spela upp på Arenan

Över hundra jägare har anmält sig för att vandra i skog och mark för att leta efter smittade vildsvin. Svenska Yle besökte det drabbade området i mellersta Sverige.

Det råder stränga restriktioner i det svinpestdrabbade området i Västmanland och Dalarna i mellersta Sverige. Det är förbjudet att vandra i skog och mark, något som drabbar allt från skogsbrukare till jägare i området.

Svinpest – vad är det och behöver du vara orolig? - Spela upp på Arenan

Grisägare fick ett tungt besked i måndags när myndigheterna meddelade att alla tamgrisar inom smittzonen måste avlivas. När Svenska Yle besöker en gård som har grisar i området vill ingen prata med oss, det är för tungt.

När vi passerar gården ser vi hur döda grisar lyfts för maskin ner i en lastbil. Omkring bilen står personer i vita overaller och munskydd.

Grisarna slaktas för att rädda den svenska grisnäringen. Om en tamgris smittas kan det få svåra konsekvenser för hela exporten av griskött från Sverige.

Gris som tittar mot kameran.
Bildtext En av grisarna i smittzonen som nödslaktas med anledning av svinpesten.
Bild: DanielIvarsson

På flera håll i området påminns man om att den samhällsfarliga sjukdomen afrikansk svinpest har nått Sverige. Förutom grisslakt ser vi informationslappar, avspärrningar och mängder av jägare som samlats för att söka efter döda vildsvin i skogen.

Uppslutningen från samhället är enorm. På bara några dagar har över hundra jägare specialutbildats i att leta efter smittade djur i skogen.

Experter menar att det kan ta två år innan man återgår till ett normalläge i området, men lyckas man isolera smittzonen kan området där restriktioner råder minskas under de närmaste månaderna.

Se videon ovan för att höra hur jägare och experter tänker kring restriktionerna och sjukdomen.