Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Pekka Haavisto har ett dilemma – med bara vänsterväljare blir det svårt att vinna presidentvalet

Uppdaterad 14.09.2023 08:27.
Bildmontage av tre bilder. Till vänster syns en närbild av Pekka Haavisto som talar. Till höger en inklippt bild av Li Andersson som ser ut som om hon tittar på Haavisto. I mitten en inklippt, svartvit bild av Magnus Swanljung.
Bild: Yle / Bildmontage

I presidentvalets första omgång behöver Pekka Haavisto alla rödgröna väljare han kan få. Men om han ska klara sig mot Alexander Stubb i andra omgången måste han tvätta bort vänsterstämpeln.

När Vänsterförbundets Li Andersson på onsdagen meddelade att hon ställer sig till förfogande som partiets kandidat i presidentvalet njöt hon särskilt av att pika Pekka Haavisto.

Haavisto ställer upp för en valmansförening men är som alla vet en grön politiker. I Yles färska mätning står det klart att han är de rödgröna väljarnas favorit.

Pekka Haavisto har goda chanser att ta sig till presidentvalets andra omgång med stöd av väljare som normalt röstar på De Gröna, SDP och Vänsterförbundet. I Yles mätning stöder 31 procent av väljarna Haavisto.

Bland de stora borgerliga partierna har Haavisto ett försumbart stöd.

Av SDP:s väljare stöder nästan hälften Haavisto, medan bara en fjärdedel skulle rösta på partiets egen Jutta Urpilainen. De gröna sluter så gott som mangrant upp bakom Haavisto, liksom nära hälften av Vänsterförbundets väljare.

Bland de stora borgerliga partierna har Haavisto ett försumbart stöd, under 10 procent. Bara SFP-väljarna ställer sig i lika stor utsträckning bakom Haavisto och Samlingspartiets Alexander Stubb.

Haavisto vill vara allas kandidat

Det här är någonting som uppenbarligen oroar Haavisto som ställer upp i presidentvalet för tredje gången.

I en intervju i Iltasanomat förklarade Haavisto för ett par veckor sedan med emfas att han ”inte är det minsta röd”. Enligt Haavisto har han i alla tider varit centerliberal.

Då hittade Li Andersson snabbt sin nisch.

– Det finns redan många bra kandidater. Men det finns en beställning på någon som bekänner färg, i vårt fall rödgrönt, sa Li Andersson.

Det kan Li Andersson unna sig att säga. Hon har knappast tänkt sig att bli president utan vill föra en kampanj där hon modigt visar var hon och Vänsterförbundet står i olika värdefrågor.

Men för Haavisto betyder utmanaren från vänster en balansgång. Han kan inte riskera en splittring av vänsterrösterna, men han kan inte heller nappa på Anderssons invit att slåss om dem.

Liberal högerkandidat kan bli svår nöt för Haavisto

För väljarna verkar presidentvalet uppfattas som ett blockval. En klar majoritet av de rödgröna väljarna ställer sig enligt Yles mätning bakom Haavisto.

Till höger är väljarna mer splittrade mellan de fyra manliga borgerliga doktorerna Alexander Stubb, Mika Aaltola, Olli Rehn och Jussi Halla-aho.

Mycket tyder på att just Stubb kunde ge Haavisto en tuff match i andra omgången.

Ett mönster har tidigare varit att väljarna samlas bakom den kandidat som kan tänkas klara sig bäst mot huvudmotståndaren i en andra omgång.

Just nu verkar Alexander Stubb samla flest av de borgerliga väljarna. Och särskilt när man analyserar hur de borgerliga partiernas väljare skulle rösta i en andra omgång tyder mycket på att just Stubb är den som kunde ge Haavisto en tuff match.

En överväldigande majoritet av Samlingspartiets, Centerns och KD:s väljare skulle stödja Stubb om valet står mellan honom och Haavisto. Också största delen av Sannfinländarna skulle sluta upp även om en del säger sig överväga soffan om valet står mellan två liberala kandidater.

Då räcker inte Haavistos vänsterröster nödvändigtvis till.

Inte ens om SFP:s rätt borgerliga väljare också i en andra omgång skulle stödja Haavisto och Stubb i ungefär lika stor utsträckning.

Diskussion om artikeln