Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Risto Dufva räddade Sport från spökmål – Vasalaget knep skrällpoäng i Uleåborg: ”Syntes premiärnerver”

Uppdaterad 13.09.2023 22:37.
Risto Dufva på bänken.
Bildtext Vasa Sports tränare Risto Dufva var på sin vakt i seriepremiären (arkivbild).
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Tappara mindes tillbaka till vårens titelfest, Kärpät höll på att få med sig ett spökmål och TPS repade sig efter ett surt baklängesmål. Hockeyligan är i gång på allvar!

Premiären i Uleåborg blev en målfattig historia. Särskilt med tanke på att kvällens första ”mål” inte ens var ett mål.

Det var i andra perioden som Kärpätspelarna började fira för fulla muggar då svenske backen Victor Berglunds puck fastnat i nätmaskorna. Problemet var att spelredskapet gick in från utsidan av nätet under reklamen som finns fäst på målets baksida.

Bortalaget Vasa Sports tränarteam reagerade, Risto Dufva utmanade domslutet – och domarna underkände målet efter långt övervägande.

– Risto Dufvas tränade öga såg att den pucken inte kunde ha gått in, konstaterade experten Ismo Lehkonen i Yle Puhes sändning.

– Ville Koistinen fick väl ett liknande skott godkänt i VM (2008, reds. anm.), så man hade ju hoppats att det skulle gå likadant, sa Julius Junttila efteråt till C More.

Debutanten nätade

Just Junttila var den som fick upp målnollan i den målsnåla aftonen, då hans powerplayskott i början av tredje perioden styrdes upp i en hög, fladdrande båge över Sportkeepern Miroslav Svoboda.

Gästerna fick spela med fem mot tre i slutsekunderna och debutanten Atro Leppänen kvitterade med 14 sekunder kvar och säkrade en pinne för Sport.

Förlängningen blev en kort historia. Sportnyförvärvet Johan Sundström drog på sig sin andra utvisning för kvällen och nye Kärpättjecken Martin Jandus avgjorde.

– Med tanke på att det såg ut att vara lite premiärnerver i dag så är jag inte orolig för framtiden. En jämn match och en vunnen poäng, sammanfattade Sporttränaren Risto Dufva.

Mästarna fick fira i finalreprisen

I Tammerfors fick matchen en festlig försening inför 8 215 personer på läktarna. Finalreprisen mellan Tappara och Pelicans föregicks av att hemmalaget hissade upp en 20:e mästarvimpel i Tammerforsarenans tak.

Väl i drabbningen verkade Pelicans inte ha lyckats knappa in på det försprång som Tappara till slut hade i vårens finalspel. Snarare tvärtom.

Hemmalaget var starkare med stilrena 4–0. Debutanten Oiva Keskinen öppnade målskyttet i första perioden, Nick Baptiste och Otto Leskinen drygade ut ledningen i andra, och Carter Camper fastställde slutresultatet i tredje.

I Jyväskylä rasade tränaren Jukka Rautakorpi då Mikko Petman fick matchstraff i tredje perioden. Gästande TPS lyckades ändå inte förvalta 5 minuter powerplay – och i stället för att matchen punkterats kunde JYP kvittera till 2–2 genom Juuso Puustinen i slutminuterna.

Juuso Puustinen firar mål.
Bildtext Juuso Puustinen tvingade TPS till förlängning.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Nye TPS-tränaren Tommi Miettinen kallar det han såg för en läroprocess.

– Det fanns många bra saker i vårt spel, sådant som vi nött mycket på på sistone. Men klart är att vi har mycket att jobba med också, funderade coachen.

Och Åbolaget fixade ändå segern till slut. Petrus Palmu punkterade matchen efter 88 förlängningssekunder.

– Vi snackade ihop oss efter att vi inte lyckats avgöra på powerplay på slutet. Det var bara att glömma och gå vidare, sa Palmu till Yle.

Resultat

Tappara–Pelicans 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)
Jukurit–KooKoo 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)
JYP–TPS 2–3 efter förlängning (1–1, 0–1, 1–0, 0–1)
KalPa–SaiPa 4–3 efter straffar (2–0, 1–1, 0–2, 0–0, 1–0)
Kärpät–Sport 2–1 efter förlängning (0–0, 0–0, 1–1, 1–0)
Ässät–Ilves 3–4 (1–0, 0–3, 2–1)

Diskussion om artikeln