Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåpolitiker gratulerar Jukka-Pekka Ujula till det nya jobbet – men börjar samtidigt se sig om efter följande stadsdirektör

Borgå stadshus en höstdag.
Bildtext Om någon månad huserar en ny direktör i Borgå stadshus. Arkivbild.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har fått nytt jobb som kanslichef i Helsingfors. Staden avvaktar tills besvärstiden har gått ut och sedan börjar rekryteringen av Ujulas efterträdare.

Mikaela Nylander (SFP), som är stadsfullmäktiges ordförande i Borgå, vill börja med att gratulera Jukka-Pekka Ujula.

– Han får ett oerhört fint jobb. Samtidigt kan vi bara beklaga för Borgås del, för vi har uppskattat honom. Han har varit en bra stadsdirektör och en professionell ledare.

Också stadsstyrelsens ordförande Jorma Wiitakorpi (Saml) vill gratulera Ujula till det nya jobbet.

– Han har gjort ett jättebra arbete i Borgå. Alla inom stadens organisation, både förtroendevalda och tjänstemän, har varit nöjda med samarbetet och vi får tacka honom för det jobb han har gjort, säger Wiitakorpi.

Väntar på att besvärstiden i Helsingfors går ut

Jorma Wiitakorpi konstaterar att Borgå nu får vänta tills den en månad långa besvärstiden för valet av kanslichef i Helsingfors har gått ut. Också Ujula väntar antagligen med att säga upp sig till dess.

Mikaela Nylander tror att Ujula slutar i november och då börjar rekryteringsprocessen i Borgå.

– Vi har ännu inte diskuterat politiskt vilken typ av ledare vi vill ha. Men Ujula har visat att det är jätteviktigt att ha en stark ledare som är trovärdig och mångsidig. Jag tror det är där vi ska börja nysta upp vilken typ av ledare vi behöver, säger hon.

Omvärlden förändras i rasande takt och det sker reformer som påverkar kommunerna, konstaterar Nylander.

Senast var det social- och hälsovårdsreformen, och nu pågår TE-reformen då arbetskraftsservicen flyttar över till kommunerna.

– Det sker jättemycket på nationell nivå som har stora effekter på kommunerna. Därför behöver vi en stadsdirektör som kan greppa de stora samhällstrenderna, och placera in Borgå i det större skeendet.

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula gestikulerar till president Sauli Niinistö att stiga på.
Bildtext Jukka-Pekka Ujula (längst till vänster), Jorma Wiitakorpi och Mikaela Nylander stod värdar för republikens president Sauli Niinistö i mars 2022.
Bild: Hanna Othman / Yle

Jorma Wiitakorpi får också svara på frågan om vad Borgå önskar av den nya stadsdirektören. Han lyfter bland annat upp vikten av ett gott ledarskap eftersom det finns nästan 2 500 personer inom stadens organisation.

– Stadsdirektören behöver också ha kontakt med andra stadsdirektörer, beslutsfattare i Helsingfors och riksdagen. Dessutom måste vi kunna samarbeta med välfärdsområdet som är nytt för oss och hitta ett fungerande koncept för Borgåborna.

Då Jukka-Pekka Ujulas mandatperiod förnyades för ett år sedan var det bara en annan person som ville bli stadsdirektör i Borgå.

Blir det lätt att hitta sökande till tjänsten?

– Det har inte varit särdeles lätt då man följt med i flera kommuner, men jag tror att vi är lyckligt lottade i och med att Borgå har ett starkt varumärke. Människor vill flytta till Borgå, här byggs och folk söker jobb här, säger Mikaela Nylander.

Nylander tycker att mycket positivt sker i staden, och att det är lockande då vissa kommuner kämpar med stora budgetunderskott och utflyttning.

– Jag hoppas att det här toppjobbet ska väcka intresse.

Det var unikt att alla partier från höger till vänster stödde Ujula

Jorma Wiitakorpi

Jorma Wiitakorpi poängterar också att situationen för ett år sedan var unik.

– Alla partier, från höger till vänster, gick ut med att de tycker att Ujula är den bästa kandidaten om han vill fortsätta. Det var jag också tydlig med då intresserade ringde mig och jag tror det hade en stor inverkan.

Trots att rekryteringen av en ny stadsdirektör sätter i gång först efter en liten väntetid konstaterar Wiitakorpi att staden ändå redan nu måste vara aktiv.

Samtidigt gäller det att diskutera Ujulas sista tid i Borgå och hitta lösningar som fungerar för alla parter, dels Ujula själv men också Borgå stad och Helsingfors stad.

Diskussion om artikeln