Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det stora finska underhållningspaketet

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 16:48.
Photoshoppad bild av finska kändisar, radio x3m.
Bildtext Nu har du någonting att göra under helgen.

Engelskspråkiga filmer, tv-serier och musik har lärt oss att använda språket. Varför har vi inte gjort samma med finskan? Vi har fixat en lista åt dig med finskspråkig underhållning du inte ska missa.

Många av oss har lärt sig engelska genom att titta på filmer och tv-program. Amerikansk musik är också överallt och har lärt oss många fina utryck och ord.

Varför inte förbättra dina finskakunskaper genom att göra samma sak? Finskaundervisningen i skolorna lär dig ord som utarevatkuli, vilket knappast är användbart på riktigt.

Vi har sammanställt en lista på bra finskspråkiga filmer, tv-serier och musik. Gör som vår kära Dan Granqvist, han förbättrade sina finskakunskaper genom att titta på tv-seriet Kumman Kaa.

Här kommer listan, varsågod!

Film

Puhdistus

Finlands Oscarnominering från 2012. Baserar sig på Sofi Oksanens bok med samma namn. Handlingen följer estniska kvinnor i tre generationer i ett Estland som blivit ockuperat av Sovjetunionen. Du kommer garanterat att gråta som en liten bebis.

Tyttö sinä olet tähti

Filmen är från 2005 och handlar om kärleksrelationen mellan Nelli och Sune. Nelli drömmer om att bli artist och ber om hjälp av Sune som jobbar som dj. Kärlek, stora känslor och världens snyggaste Samuli Vauramo (på riktigt, så himla söt är han).

He ovat paenneet

Finlands nominering till Nordiska rådets filmpris det här året. Valdes också till filmfestivalerna i Venedig och Toronto. Handlingen följer Raisa som flyr från ett ungdomshem med civiltjänstgöraren Joni. Tillsammans reser de genom ett somrigt Finland.

Kerron sinulle kaiken

Filmen handlar om transpersonen Maarit, som har just genomgått en könskorrigeringsoperation. Hon vill reparera sin relation med dottern och hitta kärlek. Filmen kom ut 2013 och var Finlands nominering till Nordiska rådets filmpris.

Andra filmer värt att se:
Kätilö
Vadelmavenepakolainen
21 tapaa pilata avioliitto
Miss Farkku-Suomi
Rare Exports
Skavabölen pojat
Tummien perhosten koti
Sauna
Lieksa!
Kohta 18
Prinsessa

Tv-serier

Siskonpeti

Kanske det roligaste som visas i finsk tv just nu. Komediserien Siskonpeti handlar om livet, kärlek, familj och vardag. Serien får dig att (nästan) kissa dig i byxorna. Serien finns på Yle Areena.

Antti Holma Show

Antti Holma fick halva landet att skratta med sin karaktär Kissi Vähä-Hiilari i tv-programmet Putous. Sen dess har han fått en egen humoristisk talk show där han får besök av kändisar. Är Antti Finlands Ellen DeGeneres? Serien visas på MTV3.

Kumman Kaa

Det legendariska programmet från början på 2000-talet. Programmet resulterade i många nya uttryck bland ungdomarna och fick oss att spela spelet "skulle du hellre". Svenskaläraren Anne och skolsjukskötaren Ellu är helt suveräna. Avsnitten finns på Youtube.

Mamu-Suomi-Mamu

Yle Kioskis tv-serie med fantastiska Musta Barbaari och Prinssi Jusuf. Killarna reser runt landet och försöker få reda på vad det egentligen betyder att vara finsk. Garanterat roliga stunder. Visas på Yle2 på fredagar.

Andra tv-serier på finska värt att kolla på:
Miitta-täti
Muumilaakson tarinoita
Madventures
Mustat Lesket
Nymfit
Hovimäki
Uutisvuoto
Täydelliset venäläisnaiset

Musik

Sanni

Sanni har tagit landet med storm och hon var också med i Vain Elämää det här året. Hennes nyaste album har redan sålt guld och första singeln, 2080-luvulla, har sålt platina.

Paperi T

Paperi T är hiphop-scenens nykomling men har blivit känd på en kort tid. Hans första skiva, Malarian pelko, debuterade på första plats på den officiella finska listan i början av året.

Ultra Bra

Det legendariska finska bandet har leverat många hits, och det finns få finskspråkiga finländare som inte kan låten Sinä lähdit pois utantill. Låttexten är vacker och otroligt välskriven.

Andra strålande artister och band:
Pariisin Kevät
Iisa
PMMP
Anna Puu
Prinssi Jusuf
Karri Koira
Mikael Gabriel
JVG
Regina
Scandinavian Music Group
Kasmir