Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Harry Maguire hånades av publiken, tränaren röt till – men den sågade backen bryr sig inte om alla skämt: ”Tar bara bort pressen av resten av laget”

Här ryter Gareth Southgate till om drevet mot Harry Maguire - Spela upp på Arenan

Det här har gått för långt, sa Gareth Southgate efter ett brutalt bemötande av den skotska publiken. Men Harry Maguire kan leva med att också de egna fansen hånar honom.

– Ett skämt, sa Gareth Southgate efter Englands seger över Skottland på tisdagskvällen.

Det var bara en träningsmatch. Men ändå en match mellan rivaler. Och då passade den skotska publiken på att psyka framför allt mittbacken Harry Maguire.

Många i publiken applåderade ironiskt då inhopparen Maguire lyckades passa bollen till en lagkamrat. Och efter att Maguire gjort självmål och reducerat till 1–2 för Skottland blev det bara värre.

– Ur fansens perspektiv så förstår jag att de beter sig som de gör. Men det är följden av ett skrattretande fenomen. Jag har aldrig sett någon spelare behandlas som han. Och dessutom av våra egna, sa tränaren.

Se utläggningen genom att klicka på artikelns huvudbild!

Gareth Southgate.
Bildtext Gareth Southgate är ledsen för sin mittbacks skull.
Bild: Paul Currie/Shutterstock/All Over Press

Det är ingen hemlighet att Harry Maguire har blivit något av ett mem under de senaste åren. Mittbacken, som inte direkt är känd för eleganta bollberöringar, hamnar ofta i skottgluggen på sociala medier efter mindre graciösa ingripanden.

Han har till och med blivit hånad i Ghanas parlament, där ledamoten Isaac Adongo använde mittbacken som jämförelse när han kritiserade vicepresidenten.

I Manchester United har han nu till råga på allt hamnat utanför startelvan. Något som inte stoppade Southgate från att ta ut honom till landslaget.

Maguire själv bryr sig däremot inte alls om skämten.

– Det tar bara bort pressen av resten av laget och sätter allt på mig istället. Det tillåter dem att spela bättre, säger mittbacken själv nu till BBC.

Speciellt om det händer i Skottland.

– Det hör till. När de betedde sig respektlöst redan under nationalhymnen så visste vi att det skulle bli fientlig stämning på stadion. Det njuter jag bara av, inget att oroa sig för, säger Maguire.

”Blivit oproportionerligt”

Men det är inte bara i Skottland det händer. De egna fansen har också tappat tålamodet ett antal gånger.

Både för landslaget – till exempel under träningsmatcherna mot Elfenbenskusten och Tyskland i fjol – och under försäsongen i United då laget spelade matcher utomlands.

Kritiken hör till, står Maguire fast vid. Men det som faktiskt stör honom är att inte få spela.

– Det blir liksom en större grej då jag inte startat en endaste av våra fyra matcher. Jag vill spela. Den senaste månaden har varit tuff för mig då jag inte fått förtroendet, men jag vet också att vi har många matcher på kommande och att jag säkert får chansen snart.

Harry Maguire sitter på bänken.
Bildtext Harry Maguire har fått nöta bänk i klubblaget.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Och det där med att skaka av sig alla skämt, alla elaka videor och alla hånande ramsor med en axelryckning är inte ett skämt, intygar målvakten Aaron Ramsdale.

– Han har fått ta emot rejäl kritik de två senaste åren, men det påverkar inte honom alls. I landslaget är han utomstående varje gång. Därför är han fortfarande med. Självmålet nu var en rensning han fixar åtta gånger av tio, säger Ramsdale.

Lewis Dunk, Brightonkaptenen som bildade mittbackspar med Maguire mot Skottland, är helt överens.

– Det är krasst. Men sådan kan fotbollen vara. Fansen och media tar en grej och gör den större och större. Allt det här har blivit oproportionerligt stort. Men Harry håller huvudet högt och förtjänar en massiv eloge för sättet han hanterar all kritik.

Video: Reuters

Diskussion om artikeln