Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mackägare ville bryta med Teboil – att byta kedja blev dyrt enligt tingsrättens beslut

Företagaren Matti Tukiainen med svart t-shirt med stl-logo
Bildtext Företagaren Matti Tukiainen drev en Teboil-servicestation i Leppävirta från 2015 till början av år 2023. Nu har han hamnat i en tvist med Teboil-kedjan. Bild: Heikki Haapalainen / Yle
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Många av Teboils företagare har hamnat i trångmål på grund av bojkotten som kom efter att Ryssland anföll Ukraina. Betydande ersättningar krävs av företagare som lösgjort sig från kedjan.

Egendom som tillhör en tidigare Teboil-bensinstation i Leppävirta har belagts med kvarstad till ett värde av 250 000 euro. Helsingfors tingsrätt fattade beslut om det i tisdags.

Beslutet hör samman med en ovanlig avtalstvist. Teboil kräver en ersättning på över en miljon euro av företagaren Matti Tukiainen för att han flyttade över sin bensinstation till St1-kedjan.

Tukiainen säger att det är fråga om trakasserier. Han anser att kundernas bojkott på grund av kriget i Ukraina drev macken till konkursens brant. Teboil hör till den ryskägda Lukoil-koncernen.

– Jag vet egentligen inte vad som händer nu. Mitt företag har absolut inte egendom till ett värde av en kvarts miljon, säger företagaren besviket.

Tukiainen tänker hålla macken öppen tills vidare. Han anser fortfarande att det var den enda rätta lösningen att ensidigt säga upp avtalet med Teboil.

– Det har varit bra med kunder sedan jag bytte kedja. Bojkotten var – och är fortfarande – ett faktum hur Teboil än försöker förneka det, säger Tukiainen.

Det var Ilta-Sanomat som först berättade om tingsrättens beslut i frågan.

Försäljningen sinade

Yle berättade om avtalstvisterna mellan Teboil och kedjans tidigare företagare i augusti. Då kom det fram att bolagen närmat sig också andra bensinstationer som bytt kedja på grund av bojkotten med betydande pengakrav.

Bland annat två tidigare Teboilmackar i Mäntyharju respektive Lahtis befinner sig i samma läge.

– Orken har varit på prov. Jag höll redan på att ge upp macken men inte får man ju den här såld efter beslagtagandet, säger Matti Tukiainen.

Teboil har meddelat att man inte uttalar sig om tvisten med tidigare företagare.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Yrittäjä vaihtoi Teboilinsa toiseen ketjuun – käräjäoikeus määräsi jättiseuraamuksen av Petri Karvinen.