Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Etla: Finlands ekonomi krymper i år men hushållen får det snart bättre

Många par skor i ett butiksfönster.
Bildtext Hushållens efterfrågan på varor och tjänster har minskat.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Näringslivets forskningsinstitut Etla beräknar att Finlands ekonomi krymper med 0,3 procent i år. Recessionen blir ändå kortvarig och hushållens situation blir snart bättre.

Enligt Etlas konjunkturöversikt krymper Finlands ekonomi med 0,3 procent i år. BNP växte ännu i början av 2023 men tillväxten har mattats av under sommaren och hösten.

Tillväxten hämmas av inflationen och den åtstramade penningpolitiken. Inflationen får konsumenter att köpa mindre varor och tjänster. Det görs också mindre investeringar och det tillverkas mindre varor för att lagren är fulla.

Arbetslösheten stiger under årets sista månader till 7,2 procent men börjar återigen minska på nästa års sida.

För hushållens del utlovas det bättre tider inom kort, det vill säga ännu i år. Det beror på att inflationen har mattats av, lönepåslagen har trätt i kraft och pensionerna har indexjusterats.

För nästa år förutspås en blygsam tillväxt på 0,8 procent. Då börjar efterfrågan på inhemska produkter att öka, byggandet ta fart och exporten öka, enligt Etla.

Den snabbaste inflationens dagar är förbi

Statistikcentralen uppger för sin del att Inflationen fortsätter att mattas av i Finland.

I augusti var inflationen 5,6 procent mot 6,5 procent i juli och den snabbaste fasen av prisökningar har passerats såväl här som i euroområdet.

I euroområdet var inflationen i augusti enligt förhandsuppgifter 5,3 procent, vilket är samma nivå som i juli.

Det var framför allt de stigande räntorna som drev upp priserna från i fjol. Men samtidigt har elektricitet, bensin och fastigheter för småhus blivit billigare.

Nästa år förutspås inflationen bli 1,9 procent, vilket är förenligt med Europeiska centralbankens målsättning på maximalt 2,0 procent.

Källa: STT, Etla