Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utegym i Jonasbacken, gratis bussar eller pulkabacke i Näse – Borgåborna får välja mellan drygt 30 idéer som staden ska satsa på

Ett utegym med flera olika maskiner.
Bildtext En invånare föreslår att staden bygger ett utegym i Jonasbacken, så att man kunde lyfta vikter i samband med en joggingrunda. Ett utegym beräknas kosta 30 000 euro. Arkivbild.
Bild: Petra Ristola / Yle

Nu kan Borgåbor rösta på sin favorit bland drygt 30 olika idéer som Borgå stad kan förverkliga i slutet av året. Det är möjligt att rösta på flera, så länge den totala summan inte är högre än 40 000 euro.

Det är första gången som Borgå stad testar på så kallad medborgarbudgetering. Staden har utvärderat hela 382 idéer från invånare och 32 har gått vidare till omröstning.

Mångfalden av idéer är stor. En föreslår att staden låter bli att fälla skog för att värna om kolsänkor medan en annan önskar att bussrutten Kungsporten-centrum-Östermalm skulle vara gratis på lördagar i december, så att invånare kan åka kollektivt för att julhandla.

Flera av idéerna handlar om satsningar som gynnar bland annat ungdomar. Ett förslag handlar om en festival för barn och unga med graffiti, streetbasket och influerare medan en annan idé går ut på att införskaffa Borgås första traditionella skejtboardramp.

Ett stort fokus läggs på motion och friluftsliv. Jonasbacken föreslås få ett utegym, Näse en pulkabacke och Huktis park frisbeegolfkorgar.

Några idéer handlar också om att placera ut bänkar på olika ställen i staden.

Så här röstar du

Borgåborna kan rösta en gång och får då välja flera idéer som sammanlagt kostar max 40 000 euro. Omröstningen sker elektroniskt men det går också att rösta på en pappersblankett i Borgå bibliotek och på servicekontoret Kompassen.

Omröstningen är öppen till den 30 september.

Av alla förslag som kom in gallrades flera bort på grund av att de av olika anledningar inte går att genomföra. Bland annat skulle en del idéer ha kostat mera 40 000 euro.

Flera idéer gällde möjligheter till vinterbad och vakar, med eller utan bastu. De här idéerna gick inte vidare till omröstning eftersom en vak behöver daglig uppsikt vilket kräver personalresurser som inte finns. Lov och bygge av en bastu går inte heller att genomföra förrän året är slut.

Staden har förmedlat femton idéer till Östra Nylands välfärdsområde och två till avfallshanteringsbolaget Rosk'n roll.

Diskussion om artikeln