Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Svårt att få i sig tillräckligt med frukt och grönt – professor: ”Blir ett ämbar varje dag”

Uppdaterad 23.09.2023 07:55.
Laura Törnroos om de nya näringsrekommendationerna. - Spela upp på Arenan

Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna borde vi äta åtminstone 500–800 gram frukt och grönt varje dag. Det är enorma mängder, säger professor i näringslära, speciellt nu när baljväxter fått en ny tydlig roll som proteinkälla i maten.

Sommaren 2023 publicerades de nya nordiska näringsrekommendationerna. För första gången betonar man utöver hälsan också matens klimat- och miljöavtryck.

Det här innebär bland annat att rekommendationen för mängden frukt och grönt per dag har stigit. Dessutom borde vi få i oss mera C-vitamin än tidigare.

Förändringen är ganska stor, säger Mikael Fogelholm, professor i näringslära vid Helsingfors universitet.

– Om man möter rekommendationerna för frukt och grönt så når man också C-vitaminrekommendationerna.

– För kvinnor är det här ännu inte ett stort problem, men för männen börjar det vara ett problem. Samtidigt så är det kanske okej med en ny indikator som tydligt säger att män borde äta mer frukt och grönt.

Så här säger de nya näringsrekommendationerna:

  • Det rekommenderas att vi dagligen äter en varierad mängd av grönsaker, frukt och bär, 500–800 gram eller mer.

  • Potatis och baljväxter räknas inte, men gröna bönor (haricots verts) och ärter kan räknas med. Även en liten mängd fruktjuice kan räknas med.

  • Till grönsaker räknas bland annat alla typer av kål, såsom blomkål och broccoli, gröna bladgrönsaker, gula/orange/röda grönsaker, icke-stärkelserika rotfrukter såsom morot, rödbeta, palsternacka och kålrot.

  • Till frukt räknas citrusfrukter, såsom apelsin och citron, stenfrukter, såsom körsbär och plommon och kärnfrukter såsom äpple och päron.

  • C-vitaminrekommendationen för män och kvinnor var tidigare 75 mg per dag. Nu är rekommendationen 95 mg för kvinnor och 110 mg för män.

Källa: Nordiska näringsrekommendationerna 2023

De finländska näringsrekommendationerna, som baserar sig på de nordiska men mer lättläst och begriplig, kommer att publiceras någon gång under 2024, säger Mikael Fogelholm.

”Ett ämbar med grönsaker varje dag”

Det är relativt enkelt att tänka sig att man äter 50 procent frukt (och bär) och 50 procent grönsaker om man försöker nå 500 gram, säger Fogelholm.

Men om du ska försöka få åtminstone 800 gram per dag, då blir det tufft, enligt honom.

– Med frukt är det enklare. En stor banan och en stor apelsin, det är redan 300 gram åtminstone.

– Men sen om du försöker få åtminstone 250 gram grönsaker, kanske lite mer, det är redan en enorm hög. Det är ett ämbar som man ska äta varje dag, säger Fogelholm.

Mikael Fogelholm
Bildtext Om finländarna skulle äta enligt näringsrekommendationerna skulle vi må mycket bättre och ha färre hjärt- och kärlsjukdomar, säger Mikael Fogelholm.
Bild: Taisto Lapila/Yle

Dessutom ska vi uppmuntras att äta mera baljväxter i stället för kött, vilket gör att baljväxterna inte ska räknas som en grönsak i den här bemärkelsen, utan i stället som något som uppfyller det dagliga proteinbehovet.

– För det är så vi tänker och ska tänka, att baljväxternas roll i kosten är att det är en proteinkälla. Medan när man pratar om frukt och grönt så är rollen lite annan. Den är en mera specifik fiberkälla och vitaminkälla och liknande, säger Fogelholm.

Fyra staplar som visar att vi absolut behöver äta väldigt mycket mer grönsaker, frukt och bär än t.ex. kött i veckan. För grönt och frukt gäller cirka 5600 gram i veckan, medan för röttt kött gäller max 350 gram i veckan.
Bildtext För grönsaker och frukt är det räknat med 800 gram per dag. Rekommendationen säger åtminstone 500 till 800 gram per dag. Om det skulle räknas med 500 gram per dag skulle det bli 3500 gram i veckan.

”Man ska alltid börja med att äta salladen”

Det kan krävas ett nytt förhållningssätt till maten och grönsaker för att få i sig närmare 800 gram av både grönsaker, frukt och bär. Bland annat borde grönsakerna bli en del av huvudmåltiden och inte någonting man bara har på sidan om, säger Fogelholm.

– Man borde alltid börja med att äta salladen. Och man ska absolut inte ha salladen på en separat liten tallrik och en stor tallrik för köttet och potatisen, utan allt ska sättas på samma tallrik.

– På så sätt ska frukt och grönt ta det utrymme som rekommenderas, säger Fogelholm.

Fogelholm påpekar dessutom att man i många andra länder lägger en stor del av grönsakerna inne maten, i huvudrätterna. På så sätt är det enklare att uppnå mängden grönt som rekommenderas.

– Så idén att man måste äta allting separat är egentligen kanske inte rätt, säger han.

Paprikor som varit i ugn, fyllda med olika grönsaker och någon form av protein.
Bildtext Mikael Fogelholm säger att vi finländare borde bli bättre på att ta med grönsakerna i huvudrätterna, i stället för att endast ha dem på en sidotallrik bredvid.
Bild: Gabby Baldrocco

Hälsan förbättras avsevärt om vi följer rekommendationerna

Hur skulle finländarna må om vi skulle hålla oss till näringsrekommendationerna? Mycket bättre, säger Fogelholm.

– Vi skulle ha mindre hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, tjocktarmscancer och bröstcancer. Vi skulle kanske också ha färre antal människor med fetma, men det är inte lika säkert.

När det gäller fetma handlar det inte bara om kvaliteten på maten utan också om det faktum att många finländare äter för mycket, och det kan man också göra med hälsosam mat, påpekar Fogelholm.

Hur bra följer vi näringsrekommendationerna i dag då?

– Det är en svår fråga. I dag lever vi närmare rekommendationerna än på 70-talet, men det största problemet i Finland är nog detsamma som gäller globalt: Vi äter för mycket salt, säger Fogelholm.

Fogelholm är ändå säker på att finländarna vet mycket mera om kost och hälsa i dag än vad de gjorde i början på 70-talet. Men det är svårt att förändra folk, inte minst kosten.

– Det är inte en fråga om att man inte vet. Det är mer en fråga om attityder, säger Fogelholm.

Dessutom har omgivningen och miljön ändrats. Förut fanns endast små butiker med det nödvändigaste. Nu finns stora köpmarketar med meterlånga hyllor som du inte kan promenera förbi utan att notera det som finns på hyllorna.

– De är som stora ”temptation islands”, de här stora butikerna. De gör att vi inte bara köper vad vi behöver utan också vad vi tror att vi behöver och vad vi hittar på att vi behöver, säger Fogelholm.

Lyckas du få i dig tillräckligt med frukt och grönt varje dag? Hur? Eller varför inte? Klicka upp diskussionen och berätta!

Diskussion om artikeln